Hlavní obsah

ČZ letos slibuje tříprocentní nárůst mzdy, když se jí bude dařit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strakonice

Strojírenská společnost ČZ slibuje ve své kolektivní smlouvě v příštím roce nárůst mzdy o tři procenta. Informoval o tom mluvčí firmy Jan Pěnkava. Je to ovšem pod podmínkou, že firmě se bude finančně dařit. ČZ ale ještě letos razantní nárůst odbytu neočekává.

Článek

Průměrná hrubá mzda ve společnosti je 17 800 korun a slibovaná tři procenta by ji zvýšila o více než 500 korun. Hrubá mzda v Jihočeském kraji za loňská první tři čtvrtletí byla v průměru 19 862 korun.

ČZ předpokládá, že v loňském roce hospodařila jen s mírným ziskem. Přesné výsledky zatím nezná. Tržby meziročně poklesly o přibližně 30 procent na 1,14 miliardy korun. V roce 2008 přitom její zisk byl ještě 12,5 miliónu korun.

Na společnost kvůli její vazbám na automobilový průmysl plně dolehla krize a musela čelit poklesu poptávky ze strany tuzemských i zahraničních zákazníků. "Rok 2009 hodnotíme jako nejnáročnější v novodobé historii firmy," sdělil Pěnkava. ČZ přesto dosáhla cílů pro rok 2009, tedy mimo jiné udržení ziskového hospodaření, zachování finanční stability, udržení klíčových zákazníků i většiny zaměstnanců.

200 lidí bylo propuštěno

V závěru loňského roku pracovalo v ČZ včetně dceřiných společností 1431 zaměstnanců, v průběhu roku firma zhruba 200 pracovníků propustila. Stavy musel podnik snižovat, protože se nenaplnily předpoklady krátkého trvání hospodářské krize. Její dopady se ČZ snažila vyřešit nařízenou dovolenou, zavedením čtyřdenního pracovního týdne i ponecháním zaměstnanců doma s náhradní mzdou ve výši 60 procent průměrného výdělku. K propouštění ale nakonec firma přistoupit musela.

ČZ věří, že rok 2010 bude rokem mírného globálního nárůstu. První pozitiva už nyní spatřuje u turbodmychadel, což je jeden ze dvou nosných oborů společnosti, kde zaznamenává opětovný nárůst poptávky. Celkově by chtěla tržby zvýšit o tři procenta, tedy zhruba o 40 miliónů korun. Bude klást důraz zejména na práci s dodavateli, tlak na produktivitu, technologické inovace. Spoléhá hlavně na oživení prodeje v zahraničí, kde počítá s nárůstem tržeb zhruba o 23 procent. Na domácím trhu nadále předpokládá propad tržeb o necelých devět procent.

Investice redukovali na nezbytnou míru

Společnost loni redukovala investice na nezbytnou míru. Jejich objem byl 58 milionů korun, které podnik zaplatil mimo jiné za vodorovnou vyvrtávačku a několik modernizací. Pro tento rok plánuje investovat zhruba o 17 milionů korun více, zejména do pořízení dalších strojů a nezbytných modernizací.

ČZ je jedním z největších strojírenských podniků na jihu Čech a zaměřuje se na dodávky dílů zejména pro automobilový průmysl, třeba plnících turbodmychadel pro přeplňování spalovacích motorů a odlitků. ČZ je mateřskou společností čtyř firem ČZ Řetězy, ČZ Strojírna, ČZ Gastro a PEDICA CZ. Dále je majoritním akcionářem společného podniku ČZ-TURBO-GAZ v ruském Nižném Novgorodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám