Hlavní obsah

Výrobce hadic Trelleborg přijme 60 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrádek nad Nisou

Výrobce gumových hadic pro topení a chlazení v automobilech Trelleborg Fluid Solutions Czech Republic získal nové zakázky pro automobily Audi a Volkswagen. Do konce roku přijme 60 pracovníků. Další nábor se může uskutečnit v příštím roce, kdy se od druhého pololetí chystá rozjezd dalších nových projektů pro Audi a BMW. Uvedl to ředitel společnosti Vítězslav Čepelka.

Článek

Trelleborg je největším zaměstnavatelem v příhraničním Hrádku nad Nisou na Liberecku, v současné době zaměstnává 360 lidí, třetina jsou Poláci. Trelleborg stejně jako další dodavatelé autodílů čelí od loňského podzimu problémům spojeným s útlumem výroby v automobilovém průmyslu. Ještě v lednu 2008 zaměstnávala společnost v Hrádku přes 600 zaměstnanců, v souvislosti s restrukturalizací výroby se ale počet pracovníků snížil a v říjnu jich podnik zaměstnával 560. Pak přišlo masivní propouštění způsobené krizí a úbytkem zakázek. Do letošního dubna podnik propustil dalších 200 lidí. Objem výroby se letos snížil zhruba o 30 procent.

Lidé se mohou vrátit

"S nabídkou práce oslovujeme i pracovníky, které jsme v minulosti propustili," řekl Čepelka. S ohledem na nejistou situaci v oboru jim ale firma nabízí jen smlouvy na dobu určitou. Kvůli větší flexibilnosti zaměstnává i pracovníky z agentur. "V současné době jich máme deset a do budoucna předpokládáme, že jich nebude víc než 20," dodal ředitel. Je přesvědčen o tom, že situaci ve firmě se podařilo stabilizovat, a další razantní propouštění už nepřijde. "Vzhledem k očekávanému útlumu výroby v souvislosti s ukončením šrotovného v Německu, můžeme ale nakonec přijmout o něco méně lidí," poznamenal.

Podle Milana Šubrta z Asociace samostatných odborů, která zaměstnance podniku zastupuje, je Trelleborg jednou z mála firem, které v současné době v Libereckém kraji přijímají nové zaměstnance. "Většina podniků řešila zvýšení výroby agenturními pracovníky a také přesčasy," řekl Šubrt. Firmy ale většinou očekávají od října útlum výroby. "Další propouštění ale neočekáváme," poznamenal Šubrt. Na konci srpna bylo na Liberecku bez práce 8980 lidí a míra nezaměstnanosti dosáhla 9,7 procenta. K dispozici bylo 600 volných míst a na každé připadalo 15 uchazečů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám