Hlavní obsah

Dlouhodobí příjemci sociálních dávek budou muset pracovat pro město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Slezská Ostrava začne zaměstnávat své obyvatele, kteří dlouhodobě pobírají sociální dávky. Budou muset vykonávat veřejnou nebo dobrovolnickou službu, aby mohli i nadále pobírat dávky ve stejné výši. O tuto práci se však musejí ucházet z vlastní iniciativy, jinak o finanční příspěvek přijdou, řekla mluvčí radnice Marie Stypková.

Článek

Dodala, že obvod tak využívá institutu takzvané veřejné služby, který je od letošního roku novou součástí zákona o pomoci v hmotné nouzi. Tato povinnost se v obvodu týká zhruba 600 osob. Vedení největšího ostravského obvodu si od tohoto kroku slibuje to, že se mu podaří uklidit obvod za podstatně méně peněz. Občany, kteří jsou více než půl roku bez práce, chce zaměstnat například při zametání chodníků a cest nebo likvidaci černých skládek.

"Patříme zřejmě k prvním obcím v republice, které se rozhodly nový zákon uplatnit v praxi. Jsme si přitom dobře vědomi toho, že dlouhodobě nezaměstnaným musíme přidělit práci, vybavit je ochrannými pomůckami a nářadím a především je kontrolovat. Jinak by to celé nemělo smysl," míní starosta Slezské Ostravy Antonín Maštalíř.

Lidé, kteří veřejnou nebo dobrovolnickou službu nebudou vykonávat, mohou při vyplácení dávek přijít o nemalé peníze. U jednotlivce to bude zhruba 1100 korun a například u rodiny, kde tuto povinnost mají dva dospělí, přes 1400 korun. Podle starosty by si mnozí z těch, kteří se práci dlouhodobě vyhýbají, měli rozmyslet, zda chtějí v době počínající hospodářské krize o peníze přijít.

Hlavním pracovním úkolem bude úklid

Městský obvod počítá s tím, že by pro něj veřejnou službu v první fázi vykonávalo zhruba 15 lidí a později případně jejich počet navýší. "Prvním úkolem osob, které budou vykonávat veřejnou službu, bude úklid ulice Riegrovy v Ostravě - Hrušově, a to jak společných prostor domů, které se zde nacházejí, tak i úklid ulice samotné a okolních prostranství," uvedla mluvčí. Dodala, že obvod už vybral čtyři nejkrizovější lokality, na jejichž úklidu se nezaměstnaní budou podílet. V budoucnu chce obvod jejich služeb využít například při úklidu prostorů pro seniory.

Na lidi, kteří budou vykonávat tyto práce, budou prozatím dohlížet dvě sociální pracovnice a také pracovník, jenž má na starosti zaměstnance čistící město. "Protože je mobilní, bude to takový inspektor pořádku," uvedl Maštalíř. Mluvčí doplnila, že nezaměstnaní se mohou o práci ucházet nejen na radnici obvodu, ale mohou oslovit například i neziskové organizace a další instituce v celém regionu i mimo něj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám