Hlavní obsah

Za nelegální práci vybrali na Mostecku 2,5 miliónu korun na pokutách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOST

Mostecký úřad práce uložil od ledna do konce listopadu zaměstnavatelům pokuty v celkové výši 2,51 miliónu korun, zatímco ve stejném období loni to bylo jen 1,33 miliónu korun. Důvodem je nárůst počtu osob pracujících nelegálně, za což následuje i vyšší sankce, informovala vedoucí kontrolního odboru mosteckého úřadu práce Jitka Černá.

Článek

Kontroloři odhalili za letošních 11 měsíců nelegální zaměstnání u 31 firem a podnikatelů a 127 zaměstnanců, ve stejném období loni porušilo zákon 49 firem a 105 pracovníků. Kromě toho zjistili i případy diskriminace při ucházení se o pracovní místo. "Přistižených firem bylo méně, na černo u nich ale zato pracovalo více lidí," uvedla Černá.

Kontroloři vyřadili z evidence úřadu práce 16 uchazečů o zaměstnání kvůli nelegální práci. Dalších 55 lidí ztratilo nárok na podporu v nezaměstnanosti. Neoznámili totiž, že pracují.

Firmám a podnikatelům může úřad práce uložit za zaměstnávání bez pracovní smlouvy či povolení k práci pokutu až do výše dvou milionů korun, občan vykonávající nelegální práci zaplatí maximálně 10 000 korun.

Úřad práce pokutuje jen zaměstnavatele. Peníze za pokuty od nelegálních pracovníků by se podle Černé vymáhaly jen obtížně, jsou většinou závislí na sociálních dávkách. Upozornila, že novela zákona o zaměstnanosti zvyšuje od Nového roku horní hranici pro uložení pokuty firmám za nelegální zaměstnávání až na pět milionů korun.

Mostecko vykazuje od 90. let nejvyšší míru nezaměstnanosti v zemi. Na konci listopadu dosáhla 12,1 procenta, bez práce bylo 7304 mužů a žen v produktivním věku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám