Hlavní obsah

Ministerstvo vnitra nechce pro Vietnamce a Ukrajince zelené karty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo vnitra navrhuje, aby zelené karty, které mají podpořit příliv migrantů do Česka, nemohli získávat Vietnamci a Ukrajinci. Právě z Vietnamu a Ukrajiny ale do České republiky proudí nejvíc zahraničních pracovníků.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

"Ukrajinu a Vietnam budu podporovat," tvrdí ministr práce a sociálních věcí Nečas

Článek

S odvoláním na několik zdrojů z ministerstev o tom informuje páteční Mladá fronta Dnes. Zákon by měl platit už od ledna a občanům vybraných zemí by měl usnadnit vstup na tuzemský trh. Dosud však není hotova prováděcí vyhláška, která například stanoví, kterých zemí se bude zákon týkat.

Ministerstvo se k věci odmítlo vyjádřit s tím, že je vyhláška zatím jen ve fázi příprav. Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase existuje ve vyhlášce několik variant a nic není zatím definitivní. "Ukrajinu a Vietnam budu podporovat," řekl Nečas. Pro některá ministerstva je ale již nyní varianta zelených karet bez Vietnamců a Ukrajinců nepřijatelná. "Pokud v návrhu tyto země nebudou, tak na nich budeme trvat," řekl mluvčí ministerstva průmyslu Tomáš Bartovský.

Ministerstva dají hlavy dohromady

Během příštích týdnů se kvůli návrhu mají sejít zástupci ministerstev práce, průmyslu, zahraničí a vnitra, aby se dohodli na konečném seznamu zemí. Ten je zatím přísně tajný. Mezi navrženými "nepřípustnými" zeměmi mají být některé balkánské státy a republiky bývalého Sovětského svazu. Není tam ale žádná z afrických zemí.

Karty představují pobytové a pracovní vízum v jednom dokumentu. Cizinci by se mohli ucházet jen o místa, která se nepodařilo 30 dní obsadit zájemcem z ČR či EU. Tyto pozice se mají objevit ve veřejném registru. O kartu by lidé požádali ve své vlasti český zastupitelský úřad.

Zelené karty, které by měly podle vlády přivést do ČR ze zahraničí chybějící pracovní sílu, vyvolaly bouřlivé debaty jak na půdě sněmovny, tak v senátu. Zákon kritizovali ve sněmovně především opoziční poslanci. Varovali před vznikem přistěhovaleckých ghett i před bezpečnostními a zdravotními riziky. Nepodpořil ho ani koaliční poslanec Ludvík Hovorka z KDU-ČSL.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám