Hlavní obsah

Práce trenérky je také psychicky náročná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pro někoho je její profese nepostradatelná, pro někoho zbytečná. Jak to tedy s povoláním fitness trenér doopravdy je? Šárka Konvičková fitness trenérka tvrdí: "Jsem nepostradatelná pro ty, kteří už poznali mou nepostradatelnost (pomoc a rady) a zbytečná pro ty, kteří fyzický a svalový vývoj vnímají jako zbytečnost."

Článek

Fitness trenér – to zní jako hodně exotické povolání. Můžete nám ho přiblížit?

V dnešní době je už tohle povolání, myslím, úplně normální. Fitness centra jsou přirozenou součástí velkých měst, kde není možné sportovat v přírodě a kdo chce o sebe dbát cílevědomě, ten si jednoduše najme trenéra.

Jak je možné se takovým trenérem stát? Je na to nějaká škola?

Ano, jsou na to školy, kurzy, semináře, licence… ale tím nejcennějším pak je praxe a neustálé samostudium a především zájem o tuto práci. To se ale týká vlastně každého povolání.

Jakou máte pracovní dobu?

Pracovní doba? Ta závisí na mnoha faktorech. Buď může být fines trenér zaměstnanec s pevnou pracovní dobou nebo pracuje externě, závisí to na tom, kolik má klientů. Jde i o to, zda pracovat chce nebo ne, jako v každém oboru. Jsou lidé, kteří makají deset hodin denně včetně víkendů a jsou i tací, kteří se spokojí s málem, což se ale samozřejmě projeví i na kvalitě a výkonu.

Nakolik je vaše práce náročná fyzicky a nakolik psychicky?

Řekla bych, že psychicky je velmi náročná, každý klient je jiný, jinak naladěný a trenér se na něj musí naladit a celý trénink se soustředit, což sice nemusí být vidět, ale je to důležité, pokud si má klient dobře a kvalitně zacvičit a odcházet z posilovny s dobrou náladou a chutí opět přijít. Fyzicky se mi náročná tolik nejeví, pokud současně s klientem i necvičím jako sparingpartner. Ovšem je to můj názor, jiný trenér může mít názor opačný.

Můžete o sobě říct, že jste posedlá sportem?

Nemyslím, že je to posedlost, ale znám pozitiva a fyzický pohyb je součástí mého bytí. Pohyb má pozitivní dopad i na osobnost člověka, na jeho sebedisciplíně, sebevědomí, zodpovědnost, spolehlivost atd.

Prý může začít sportovat člověk v každém věku. Co si o tom myslíte?

Naprosto souhlasím!

Se sportem dnes už souvisí správná výživa…

I bez správné výživy může člověk sportovat. Ale skloubí-li se zdravým pohybem i kvalitní výživu, výsledky fyzické i psychické se dostaví mnohem rychleji.

Spolupracujete i se známými lidmi, můžete nám prozradit, komu jste pomohla k lepší kondici?

Nemyslím, že zrovna tohle je důležitá informace, protože každý můj klient je pro mne důležitý, bez ohledu na to, zda je známý nebo ne. Profesi dělám už od roku 1991 a svoje zkušenosti jsem předala už mnoha lidem, ať to byla Ilona Saková, Jan Čenský, Zdena Žádníková, Hana Mandlíková a další.

Když se někdo po přečtení tohoto rozhovoru rozhodne, že chce pro svoje tělo něco udělat, jak má začít?

Jak začít? Napsat mi na email nebo mne navštívit v BBC fitness v Praze na Želivského.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám