Hlavní obsah

Italské aerolinky propustí pět tisíc zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán

Letecká společnost Alitalia, která se dostala do finančních potíží, je v konkurzu a čeká na nového majitele. V rámci restrukturalizace by mělo odejít až pět tisíc zaměstnanců. Italský ministr práce uvedl, že tento počet by neměl být překročen.

Článek

Dnes ministr Maurizio Sacconi začne jednat s odboráři, kteří už dříve odmítli návrh na převzetí od francouzsko-nizozemské letecké společnosti Air France-KLM. Do rozhovorů zasáhne také poradce, což je finanční ústav Intesa Sanpaolo, nucený správce Augusto Fantozzi i skupina investorů. Ti také určí, do kdy se bude jednat.

Italská vláda navíc poskytne pobídky soukromým firmám, které mají kapacitu k tomu, aby převzaly alespoň část zaměstnanců propouštěných z Alitalie. Část lidí bude moci patrně najít uplatnění i ve veřejném sektoru.

Odhad počtu zaměstnanců, kteří budou asi muset v souvislosti s restrukturalizací odejít, je nižší než dosavadní odhady. Zatím ale prý nelze říci, jaké náklady si propouštění vyžádá, záležet bude na skutečném počtu propouštěných, na jejich věku a na dalších faktorech.

Kdo společnost převezme?

Vedle skupiny investorů, mezi nimiž je také expert na ozdravování podniků Roberto Colaninno, by podle italského tisku měla zájem o Alitalii oficiálně oznámit v nejbližších dnech.

Předpokládá se, že asi 20 procent by v nové Alitalii mohla převzít Air France-KLM, spekuluje se ale rovněž o německé společnosti Lufthansa. Skupina investorů za Alitalii zaplatí až jednu miliardu eur (téměř 25 miliard Kč). To je výrazně nad poslední tržní cenou podle kurzu akcií, než se s nimi přestalo obchodovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám