Hlavní obsah

Karviná ruší kvůli nezájmu podnikatelský inkubátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Město Karviná zruší kvůli malému zájmu podnikatelský inkubátor, který je v současnosti zaplněn zhruba z poloviny. Většina ze šesti podnikatelů je v objektu navíc déle než původně předpokládanou dobu čtyř až pěti let. Budovu inkubátoru vrátí město Moravskoslezskému kraji, oznámila mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

Článek

"Radnice pronajímá prostory už i na sklady nebo jiné nevýrobní činnosti, což není vlastně v souladu se záměrem inkubátoru, tedy podpořit levnými prostorami po dobu maximálně pěti let začínající výrobce nebo služby," vysvětlila Swiderová.

Podnikatelský inkubátor Karviná vznikl před 11 lety. Jeho cílem bylo pomoci začínajícím podnikatelům, kterým inkubátor nabízel například nebytové prostory za nekomerční, a tudíž výhodnější podmínky. V inkubátoru však měli zůstat maximálně pět let a po úspěšném rozjezdu firem se měli přesunout do komerčních prostor.

Zájem opadl i přes symbolické ceny nájmu

"Zpočátku byl ze strany podnikatelů velký zájem a blížil se 100 procentům, byl velký zájem i o kurzy a semináře, ale v posledních letech zájem dost upadl, přestože ceny za prostory k pronajmutí jsou doslova symbolické a nijak se léta nezvyšovaly," doplnila Swiderová. Budova inkubátoru, kterou má město v nájmu od kraje, je navíc ve špatném stavu a potřebovala by opravy. Podnikatelům, kteří budou mít zájem, je město ochotno pomoci při hledání nových prostor.

Přestože v Karviné se inkubátor ruší, například Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava (VŠB-TUO) otevřela podnikatelský inkubátor ve svém areálu před několika dny. Výstavba tohoto inkubátoru, který se začal stavět loni v lednu, stála přibližně 215 miliónů korun. Ředitel ostravského inkubátoru Václav Lukeš se neobává, že by se areál nezaplnil. Obdobný podnikatelský inkubátor funguje také v Třinci na Frýdecko-Místecku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám