Hlavní obsah

Vězeňská služba chce nábor nových lidí, odsouzených je příliš mnoho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vězeňská služba potřebuje kvůli situaci ve věznicích více lidí a peněz. Mezi vězni prý přibývá nebezpečných zločinců odsouzených k dlouholetým trestům a do vězeňských cel také začal prorůstat organizovaný zločin. Vězeňská správa chce proto v příštím roce asi o 340 lidí více, než má dnes.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Poměr počtu vězňů vůči stavu personálu se stále zhoršuje. V roce 2002 to bylo 1,67:1, nyní je poměr 2,08:1. (Ilustrační foto)

Článek

Tvrdí to zpráva o stavu ve vězeňství, kterou v pondělí předloží vládě ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. "(Vězeňská služba) čelí stupňující se agresivitě a nebezpečnosti vězněných osob související se stoupajícím počtem odsouzených s dlouhodobými tresty odnětí svobody a s prorůstáním organizovaného zločinu do věznic," uvádí se ve zprávě.

Aby dozorci zajistili ostrahu věznic, ale i bezpečnost uvnitř objektů, musí nakupovat stále dokonalejší techniku. "Nedostatek moderních technologií a nedostatečné zacházení s vězni povede ke stupňování bezpečnostních rizik. Ohrožena bude bezpečnost uvnitř věznic i ochrana společnosti. Případným nepokojům vězňů či jiným mimořádným událostem by pak vězeňská služba čelila jen s obtížemi," tvrdí zpráva.

Jsou potřeba noví lidé, místo toho se snižují stavy

Ministerstvo tvrdí, že nastoupený trend snižování pracovníků ve státní správě se "diametrálně rozchází s potřebami vězeňské služby". Každý vychovatel ve věznici má průměrně na starosti o 25 až 30 procent více odsouzených, než stanovují normy.

Přitom lze očekávat další zhoršení situace. Ke konci března totiž bylo na svobodě přes 6000 odsouzených, kteří by ještě měli nastoupit výkon trestu.

Ministerstvo chce, aby celkový počet pracovníků vězeňské služby v roce 2009 stoupl na 11.144 lidí, tedy o 337 více než nyní. Příslušníků ve služebním poměru, kterých je nyní 6850, by mělo přibýt 220. Občanských zaměstnanců pak 117 na celkových 4071 lidí.

Zvýšení počtu zaměstnanců si v roce 2009 vyžádá i více peněz ze státního rozpočtu. Vězeňství spadající do kapitoly ministerstvo spravedlnosti by si tak mělo celkově polepšit o 149 milionů korun. Rozpočet na letošní rok je podle mluvčího vězeňské služby Roberta Káčera 8,47 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Českým věznicím hrozí zhroucení

Do krizového stavu se během letošního roku mohou dostat české věznice. Není dost místa pro odsouzené. Už v současné době v nich sedí 19 450 lidí, což je zhruba...

Výběr článků

Načítám