Hlavní obsah

Nezaměstnaní si můžou vydělat na stadionech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUNTÁL

Nezaměstnaní lidé mají nyní šanci vydělat si tím, že se budou starat o fotbalové areály a hřiště ve městech a vesnicích v regionech. Netradiční sezonní práce v rámci veřejně prospěšných prací (VPP) začal organizovat bruntálský úřad práce. O úklid a údržbu sportovišť je velký zájem, nezaměstnaným se zdá práce mnohem zajímavější než úklid ulic.

Článek

Podle ředitele bruntálského úřadu práce Milan Horny se letos na veřejně prospěšných pracích na Bruntálsku uplatní asi 400 lidí registrovaných na úřadech práce, zhruba desetina z nich zamíří na fotbalová hřiště.

Nápad má podle něj velkou odezvu v tělovýchovných jednotách, obcích i mezi nezaměstnanými. "Když jim řekneme, že se mají starat o fotbalové stadiony, řada nezaměstnaných na to slyší lépe, než kdyby měli uklízet ulice," dodal.

Podle Horny už pracovní úřad posbíral asi desítku žádostí od tělovýchovných jednot, některé už jsou vyřízené. Řada žádostí se pak vyřizuje přes obce. "Máme 72 obcí, které mají fotbalové stadiony nebo sportovní areály, počítáme, že se uplatní 30 až 40 uchazečů," uvedl Horna.

Nápad vzešel od sportovce

Nápad posílat nezaměstnané na fotbalová hřiště měl přímo Horna. "Jsem původem aktivní sportovec a bývalý profesionální pracovník tělovýchovy a mám nadstandardní vztahy k těmto pracovníkům, takže jsme hledali cestu, jak sportoviště dát do pořádku, když jsou tady peníze z EU," řekl Horna s tím, že VPP jsou placeny z národního projektu.

"Většinou to funguje tak, že si v té obci najdou bývalého fotbalistu, který je nezaměstnaný a kterého takto uplatní. Většinou jsou to dlouhodobě nezaměstnaní a mají zdravotní problémy," dodal.

Pracovní úřad může nabízet VPP maximálně na 12 měsíců. Práce na stadionech bude ale kratší. "Většinou to chtějí tak, jak běží fotbalová sezona, to znamená od jara do listopadu, kdy potom skončí soutěže," dodal Horna s tím, že úřad práce platí takovému zaměstnanci minimální mzdu včetně odvodů, to je nyní 8000 korun. Další peníze navíc mohou dát fotbalové kluby, je to v jejich režii, dodal Horna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám