Hlavní obsah

Za první čtvrtletí přišlo do Česka za prací 15 400 cizinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Loni přišel do ČR zatím nejvyšší počet zahraničních pracovníků, téměř 55 200. Podle statistiky se zdá, že by letošní rok mohl loňský rekord překonat. V pozdějších měsících roku totiř přichází více cizinců než ze začátku roku. Zaměstnavatelé si navíc stěžují na nedostatek pracovních sil a mají o cizince velký zájem.

Článek

Zahraničních pracovníků v Česku za první čtvrtletí opět přibylo. Od začátku ledna do konce března jich letos přišlo do země bezmála 15 400. Ve stejném období loni jich bylo asi 9 300. Na konci letošního prvního kvartálu tak v ČR mělo zaměstnání 255 610 cizinců. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnilo ministerstvo práce.

Přes 100 tisíc Slováků

Nejvíce zahraničních pracovníků pochází ze sousedního Slovenska. Na konci prvního čtvrtletí jich zde pracovalo bezmála 101 000. Přesto oproti konci loňského roku slovenských zaměstnanců v ČR ubylo. Je jich o 300 méně. V minulých letech jich přitom přibývalo.

Ekonomové a zaměstnavatelé se již dříve zmiňovali o tom, že Slováci pomalu začínají ztrácet o práci v Česku zájem. Podobně jako pracovníků ze Slovenska ubylo i zaměstnanců polských. Na konci března letošního roku jich v zemi pracovalo 23 446, na konci roku 2007 o dvě stovky víc.

Na druhém místě pracovníci z Ukrajiny

Druhou nejpočetnější skupinu zahraničních zaměstnanců v Česku tvoří Ukrajinci, kterých na konci března pracovalo v ČR přes 66 400. Přibylo jich za první tři měsíce skoro 5 000.

Výrazně vzrostl také počet pracovníků z Vietnamu. Zatímco před rokem mělo legální zaměstnání v Česku zhruba 5 400 Vietnamců, letos v březnu jich bylo přes 11 100. Téměř trojnásobný je proti loňsku počet zaměstnanců z Mongolska, Bulharska či Rumunska.

Reklama

Související články

Cizinců pracujících v ČR stále přibývá

Cizinců, kteří pracují v tuzemských firmách, neustále přibývá. Největší pracovní koncentrace cizinců je v Praze, kde rozhodně nejde jen o dělnické...

Výběr článků

Načítám