Hlavní obsah

Cizinců pracujících v ČR stále přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Cizinců, kteří pracují v tuzemských firmách, neustále přibývá. Největší pracovní koncentrace cizinců je v Praze, kde rozhodně nejde jen o dělnické a „nízkopříjmové“ pozice. Přestože většinově stále převažují pracovníci ze Slovenska, další cizinci přicházejí ze stále vzdálenějších zemí.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Nejvíce cizinců, často na vysokých manažerských postech, pracuje v Praze (Ilustrační foto)

Článek

O zvyšující se pracovní migraci informoval obchodní ředitel největší tuzemské pracovní agentury Trenkwalder Pavel Kačán. Za prací podle něj přijíždějí i lidé z mnohem exotičtějších zemí, jako je například Vietnam či Mongolsko.

Důvodem snížení dominantní role slovenských zaměstnanců je podle Kačána růst slovenské ekonomiky, a s tím související vyšší tamní nabídka pracovních míst. Slováky by měli nahrazovat například Poláci díky atraktivní výši výdělku v Česku. Vedle severních sousedů by to mohli být lidé ze vzdálenějších zemí, tedy zejména Bulhaři, ale třeba i Vietnamci a Mongolové.

"Lidé z geograficky vzdálenějších zemí v Česku nehledají jen dočasnou pracovní změnu, ale spíše nový domov a kariérní růst. Řada přijíždějících Bulharů má například vysokoškolské vzdělání," uvedl Kačán.

Největší pracovní koncentrace cizinců je v Praze

Specifické nároky na zahraniční pracovníky má Praha, kde je jedna z nejnižších nezaměstnaností v EU vůbec. Pracuje v ní již několik desítek tisíc zahraničních pracovníků. Na rozdíl od jiných regionů přitom nejde jen o dělnické a "nízkopříjmové" pozice. V Česku obecně rostou požadavky uchazečů o práci na zaměstnavatele.

Agenturní zaměstnávání a dovoz pracovníků z dalších zemí je stále na vzestupu. Dá se prý předpokládat, že tento trend vydrží ještě několik let. Agenturní zaměstnávání by během této doby mělo získat podobu běžnou v zemích západní Evropy. "To znamená, že se bude týkat spíše kvalifikovaných zaměstnanců, nebo dokonce vysoce kvalifikovaných zaměstnanců najímaných jen na konkrétní projekty," dodal Kačán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám