Hlavní obsah

Firmy mají pro zahraniční pracovníky tisíce volných míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud by cizinci měli možnost získat zelené karty, domácí podniky jim dokážou nabídnout tisíce volných pracovních míst. Firmy potřebují zaměstnance hlavně pro nejbližší období. Vyplývá to z ankety, kterou mezi svými členy v polovině března provedl Svaz průmyslu a dopravy ČR (SPD). Zelené karty pro cizince jsou součástí návrhu novely zákona o zaměstnanosti.

Článek

"Z odpovědí vyplývá, že respondenti budou celkem v horizontu jednoho až dvou let potřebovat pro obsazení volných míst na 5000 cizinců, z toho 3500 pracovníků se střední či vyšší kvalifikací," uvedl Karel Petrželka z SPD. K nim patří například lakýrníci, řidiči, seřizovači, mechanici, konstruktéři, ale i top-manažeři.

Většina podniků by dala přednost zájemcům ze zemí, které jsou jazykově, kulturně a hodnotově blízké České Republice, tedy například ze Slovenska, Polska, Bulharska, Srbska, Ruska či Ukrajiny. Zájem je i o pracovníky z dalších zemí EU.

Zhruba polovina podniků využívá pro získání pracovní síly ze zahraničí služeb specializovaných agentur; jak českých, tak zahraničních. Část zaměstnavatelů si zajišťuje zahraniční pracovníky sama nebo prostřednictvím svých obchodních kontaktů.

Zaměstnavatelé zelené karty vítají, odbory mají obavy

Zaměstnavatelé považují zavedení zelených karet za přínos. "Nedostatek pracovníků představuje pro řadu firem vážnou překážku při naplňování jejich podnikatelského záměru," uvedli dnes představitelé SPD a Svazu obchodu a cestovního ruchu ve svém prohlášení. Věří, že zelené karty jim v krátké době pomohou místa, o něž Češi nestojí, obsadit lidmi ze zemí mimo EU.

Odboráři se naopak karet obávají. Tvrdí, že by mohly umožnit firmám nahradit dražší českou sílu levnějšími cizinci. "Vidíme v zákoně málo pojistek, chtěli bychom jich víc," uvedl Štěch. Podle něj by měl zákon stanovit například to, do jakých oborů se budou cizinci přijímat.

Bleskového průzkumu se podle mluvčí svazu Blanky Růžičkové zúčastnilo 146 převážně malých a středně velkých firem.

Reklama

Výběr článků

Načítám