Hlavní obsah

ČEZ v Bulharsku zvýšil mzdy o 25 procent, stávka končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOFIA/PRAHA

Vedení bulharské distribuční společnosti CEZ Razpredelenie Bulgaria, kterou ovládá česká energetická společnost ČEZ, se s odboráři dohodlo na zvýšení základních mezd téměř o 25 procent. ČTK o tom v pátek informovala mluvčí ČEZ Eva Nováková. Zaměstnanci po dohodě ukončili stávku, kterou zahájili ve čtvrtek.

Článek

Odbory ohlásily oficiální konec stávky a zaměstnanci od rána pracují, dodala Nováková s tím, že čtvrtečního protestu se podle oficiálních údajů zúčastnilo 42 procent zaměstnanců distribuční společnosti.

ČEZ během vyjednávání přistoupil na řadu odborářských požadavků. Firma totiž zpočátku navrhovala zvýšení mezd o 17 procent.

Podle ČEZ je dohoda kompromisem. "Jako úspěch chápeme to, že se zároveň podařilo vyjednat již rámec navýšení v roce 2009 - inflace plus dvě procenta. Podstatná část navýšení bude směřovat do výkonnostní složky platu," uvedl regionální manažer ČEZ v Bulharsku Luboš Pavlas.

ČEZ zvýší mzdy, od propouštění ale neustoupí

Konečná dohoda o mzdové politice na roky 2008 a 2009 obsahuje podle Novákové nárůst základních mezd o 24,97 procenta. Sníží se naopak proměnné složky platů a bonusů včetně fondu, ze kterého jsou placeny zaměstnanecké výhody jako je stravování či příspěvky na dovolené a svátky.

Odboráři rovněž protestovali proti plánovanému snižování počtu zaměstnanců v rámci pokračující restrukturalizace zhruba o 400 lidí. To podle Novákové ale zůstává nadále v platnosti; někteří ze zaměstnanců budou mít možnost přejít na jiné nově vytvořené pozice v rámci skupiny ČEZ v Bulharsku.

Reklama

Související články

Zaměstnanci ČEZ v Bulharsku začali stávkovat

Zaměstnanci bulharské distribuční společnosti CEZ Razpredelenie Bulgaria, kterou ovládá česká elektrárenská společnost ČEZ, začali stávkovat. Část zaměstnanců...

Výběr článků

Načítám