Hlavní obsah

Řemeslník nevystačí jen se zručností, pokud svou práci neprodá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Č. BUDĚJOVICE

Dnešní řemeslníci už nevystačí jen se zručností, ale musí mít řadu dalších znalostí, aby obstáli v praxi. Nároky investorů se totiž za poslední roky natolik změnily, že už nestačí jen umět řemeslo, ale je potřeba také svou práci dobře nabídnout, obhájit cenu, uzavřít smlouvu či například umět vymáhat pohledávky. Osnovy učilišť na to nestačí.

Článek

Na jihu Čech proto vznikl projekt celoživotního vzdělávání absolventů středních odborných učilišť. Jeho tvůrci se nejdřív zaměřili na instalatéry a plánují, že pak nabídku rozšíří i na další profese.

"Když chce dnes firma či živnostník uspět, musí udělat víc než dřív. Požadavky na profesi instalatéra se po vstupu do Evropské unie výrazně změnily, navíc kvalitních instalatérů se na trhu nedostává," vysvětlil Miroslav Procházka z českobudějovické poradenské a vzdělávací firmy V-Studio, která kurzy připravuje.

Potřebu dalšího vzdělání potvrdil mistr odborného výcviku Jiří Kalina z Integrované školy stavební v Českých Budějovicích, kde je ve třech ročnících zhruba 100 zájemců o profesi instalatéra. "Naši kluci nevědí nic o ekonomice, daních či právních předpisech, nedovedou například udělat smlouvu," shrnul.

Problémem podle něho je, že manuální práci se pak věnuje jen zhruba čtvrtina absolventů, ostatní odcházejí studovat dál.

Proto je podle Procházky třeba nabídnout lidem, kteří se už tomuto řemeslu věnují, co nejsnazší možnost dalšího vzdělávání. To by měl od letošního podzimu zajistit nový kurz. "Učňům by umožnil hned po vyučení získat takové informace, aby úspěšně dokázali vstoupit na trh práce, a stavební firmy by díky němu mohly zajistit rekvalifikaci pro své zaměstnance," upřesnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám