Hlavní obsah

Nevyučeným se zkušenostmi pomůže s kvalifikací nový portál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Národní ústav odborného vzdělávání (NÚOV) spustil nový web pro lidi, kteří mají zájem získat doklad o svých dovednostech. Projekt slouží zejména nevyučeným s dlouholetou praxí, kteří mohou na základě zákona o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání dosáhnout částečně odbornosti, aniž by museli absolvovat celý učební obor.

Článek

Na adrese www.univcz.cz naleznou zájemci informace o uznávání takzvaných dílčích kvalifikací. Stačí, když prokážou, že ovládají část nějaké profese.

Na adrese www.univcz.cz naleznou zájemci informace o uznávání takzvaných dílčích kvalifikací. Stačí, když prokážou, že ovládají část nějaké profese.

Certifikát tak například získá omítkář bez toho, aby se musel vyučit zedníkem. NÚOV proto vytváří takzvané standardy kvalifikací, které určují, co musí člověk k získání certifikátu umět.

"Dosud bylo schváleno celkem 57 dílčích kvalifikací hlavně z oblasti zemědělství a potravinářství," uvedla tisková mluvčí NÚOV Zoja Franklová.

Lidé, kteří mají o zisk certifikátu zájem, musí složit zkoušky o autorizované osoby. Oprávnění udělovat osvědčení mohou získat například učiliště a další vzdělávací instituce, ale i jednotlivci. Podle Franklové byly první autorizace uděleny na podzim, v prosinci první lidé složili zkoušky a získali doklad o dílčích kvalifikacích sommelier a barman.

Nové stránky mají sloužit k přehledné orientaci ve schválených kvalifikacích, v autorizovaných osobách, ale také v nabídkách vzdělávacích kurzů pro dospělé, kteří si potřebují k zisku certifikátu některé znalosti a dovednosti doplnit. Zájemci se také dozvědí, jak získat i úplnou kvalifikaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám