Hlavní obsah

Firmy si školí vlastní hackery

Kariéra, dol, stk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Informace patří bezpochyby k nejcennějšímu vlastnictví firem, ať už jde o výrobní postupy, účetní evidenci nebo osobní data zaměstnanců. Jen málo z těchto dat dnes není uloženo v elektronické podobě a firmy se snaží si je co nejlépe zabezpečit. Aby udělaly proti nežádaným zásahům zvenčí opravdu vše, posílá řada společností své IT pracovníky na kurzy, kde projdou "výcvikem" hackera.

Článek

Hacker je osoba, jejímž cílem je získání přístupu k datům v cizích sítích a počítačích, které jsou většinou důkladně chráněny. Právě tato ochrana, respektive její prolomení, je pro hackery největším lákadlem. Vědomy jsou si toho i firmy samotné. Aby jejich IT pracovníci dokázali vytvořit proti útokům hackerů co nejúčinnější obranu, musí znát techniky jejich práce.

Útočníci bývají totiž velmi často v pokročilosti o kus dál než IT specialisté, zodpovědní za chod firemních sítí. Právě proto vznikla celá řada cílených workshopů a kurzů, ve kterých se firemní IT manažeři a administrátoři seznamují se způsobem práce hackerů. Nejen, že se zde naučí různé hackerské techniky k prolamování systémů a díky tomu dokáží odhalit zranitelná místa ve svojí síti, ale hlavně - naučí se myslet jako hacker a zůstávají tak vždy o krok napřed.

Firmy často zpřístupní svá data omylem

Jsou ovšem i situace, kdy se hacker a nejen on dostane k datům, které firmy vystaví díky chybě nechráněně přímo na internetu. Velkou řadu problémů přináší i to, že firmy sice mívají bezchybné zajištění své sítě, ale řada z nich téměř nešifruje informace, přenášené bezdrátově. S masivním rozšířením nasazení bezdrátových sítí stále roste počet útoků hackerů na ně. Ti využívají jejich chyby a slabiny k získání přístupů, o které mají zájem.

S trochou nadsázky by se dalo říci, že ačkoliv je paranoia jinak považována za vážnou nemoc,  v případě zajištění citlivých informací jí jistá dávka neuškodí. Mírně paranoidní správce sítě, úspěšně absolvující hackerský kurs, pak tedy může být tou nejideálnější kombinací mechanismů účinných pro ochranu firemních dat.

Reklama

Výběr článků

Načítám