Hlavní obsah

Pro spokojenost se zaměstnáním si pořiďte pohodové manželství

Novinky, stk, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle výzkumů prováděných v zemích západní Evropy v posledních desetiletích jsou největšími workholiky rozvedení muži. Protože už nemají žádnou rodinu, jíž by věnovali část svého času, upnou se na práci, ve které hledají jakousi náhradu za rodinný život. Paradoxem ovšem je, že i když ve své práci tráví prakticky celé dny, jsou s ní jen málokdy spokojeni.

Článek

Rozvedeným mužům na nějaké té hodině navíc, strávené v práci, zrovna nesejde. Nedělá jim tedy problém přijmout práci i o víkendech, o svátcích i v jiné neoblíbené termíny. Jenže jak známo, práce není všechno a pokud na dotyčného muže nečeká rodina a on nemá kromě své profese žádnou jinou větší aktivitu, logicky jí začne být po určitém čase přesycen a začne mu na ní vadit úplně všechno. 

Na rozdíl od těch rozvedených, jsou ženatí muži se svou prací většinou spokojeni a v práci  nezůstávají déle než je nutné. Stejně jako rozvedené ženy. U těch se doba strávená v práci většinou nijak drasticky nezvyšuje, což ale není problém pochopit. Pokud se po rozvodu starají o dítě, nemají důvod zůstávat dlouho v práci. 

Na rozdíl od rozvedených mužů, jsou ti ženatí se svou prací spokojeni. Ale u vdaných žen je tomu naopak. Mají totiž značný problém, sladit touhu po kariéře s rodinným životem. A když se třeba ještě starají o dítě, tak se bez podpory partnera nebo někoho z blízkých příbuzných, neobejdou. Střet profesního a rodinného života ovšem řeší i mnoho bezdětných manželství. 

Muži totiž jen velmi těžko snáší, pokud jejich žena vydělává více než oni. Takže obecně vzato,  nemají-li zaměstnané ženy (ať už s dítětem nebo bez něj) podporu partnera, mají pravděpodobně zaděláno na slušné deprese a možná i na rozpad manželství. Kariéru jako příčinu rozvodu totiž podle statistik udalo 30 procent obyvatel České republiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám