Hlavní obsah

Obchodní řetězce zřejmě porušují při náboru pracovníků zákon

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm obchodních řetězců, které působí v Česku, předkládá podle zjištění Ekologického právního servisu (EPS) uchazečům o zaměstnání osobní dotazníky s otázkami diskriminačního charakteru. Ptát se například na rodinný stav, počet dětí, těhotenství či národnost zákony zaměstnavatelům pod hrozbou milionové pokuty zakazují. Obchodní řetězce ale tvrdí, že zákony při náboru zaměstnanců neporušují.

Článek

Jana Koukalová z EPS uvedla, že právníci sdružení monitorovali 14 obchodních řetězců a u poloviny z nich zjistili, že předkládají uchazečům o zaměstnání dotazníky s otázkami, které mohou vést k diskriminaci. Podle EPS tak činí sítě prodejen Lidl, Interspar, Penny Market, Plus Discount, Billa, Baumax a Tesco.Následně vydaným prohlášením a tiskovou zprávou se ovšem EPS společnosti Tesco omluvil za uvedení ve výčtu těchto řetězců a současně potvrdil, že dotazníky používané touto společností jsou plně v souladu s pracovně právními předpisy.

Například diskontní prodejny Lidl podle Koukalové kromě uvedení rodinného stavu, počtu a věku dětí po uchazečích o zaměstnání v dotaznících požadují rovněž údaj o národnosti, což ale zákon o zaměstnanosti výslovně zakazuje. Lidl u zájemců o práci podle EPS nezákonně zjišťuje také jméno a zaměstnavatele manžela či manželky uchazeče a výši jeho současné hrubé mzdy.

Společnost Lidl ale tvrdí, že používá personální dotazník, který byl sestaven podle vzoru EU a je v souladu s antidiskriminačními zákony. "Komentář EPS se vztahuje zřejmě ke starému formuláři, který již naše společnost nepoužívá," řekla mluvčí společnosti Lidl ČR Monika Šrámková.

Počet a věk dětí musejí podle zjištění EPS v dotaznících uvádět i uchazeči o práci v Intersparu, Penny Marketu, Plus Discountu, Bille a Baumaxu. Billa se navíc zajímá o osobní údaje manžela či manželky uchazeče. EPS upozornil, že v Baumaxu musejí uchazeči v dotazníku vyplňovat i kolonku o výši současné hrubé mzdy, a ženy mají uvést, zda jsou těhotné. Většina ze sedmi obchodních řetězců podle EPS nezákonně vyžaduje po uchazečích o práci také rodné číslo a některé společnosti chtějí znát i rodná čísla dětí.

Hrozí jim pokuty

Také společnost Plus Discount tvrdí, že zákony neporušuje. "Proces přijímání nových zaměstnanců do naší společnosti probíhá zcela korektně ve smyslu platných právních předpisů a uchazečům o zaměstnání neklademe nepovolené otázky," řekl mluvčí obchodů Plus David Kolář.

Podobně se vyjádřila i společnost Tesco, která byla EPS z výčtu řetězců, porušujících dotazníky pracovně právní předpisy, s omluvou vyňata. "Naše dotazníky jsou koncipovány tak, aby otázky byly plně v souladu s platnou legislativou a s ochranou osobních údajů uchazeče," řekla mluvčí Tesco Stores ČR Jana Matoušková. Dodala, že dotazníky sice obsahují některé údaje osobního charakteru, jako je například rodinný stav či počet dětí, ty se ale vyplňují až při nástupu do zaměstnání. "Při výběrovém řízení je kandidát v textu osobního dotazníku výrazným písmem upozorněn, že pro účely výběrové řízení nemá uchazeč údaje vyplňovat," uvedla.

Zaměstnavatelé podle Koukalové nejsou oprávněni ptát se uchazečů na osobní údaje týkající se jejich soukromého života, jako je počet a věk dětí, rodinný stav, těhotenství, jméno a zaměstnavatel manželky či manžela, současný hrubý výdělek a rodná čísla členů rodiny.

Za takovéto jednání mohou úřady práce firmám, které nezajišťují rovné zacházení při přijímání do zaměstnání, uložit pokutu až milión korun.

Reklama

Související články

Diskriminující inzeráty s nabídkou práce

Diskriminaci kvůli rase, pohlaví, náboženství nebo z jiných důvodů zakazuje ustanovení Zákoníku práce. Problém je v tom, že některá pracovní místa...

Výběr článků

Načítám