Hlavní obsah

Jak úspěšně přežít firemní vánoční večírek

Novinky, Daniel Olszyna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prosinec je měsíc ve znamení oslav vánoc. Nicméně předtím, než vypuknou ty pravé domácí vánoce, absolvuje většina z nás nějakou tu vánoční party s kolegy z práce. Někdy více formálně v kravatě a saku, jindy zcela nevázaně, ve znamení spontánní zábavy. Nikdo už asi nežije v iluzích, že takovéto večírky jsou setkáním abstinentů. My pro vás máme pár rad, jak je přežít ve zdraví a bez újmy na cti.

Článek

Už za minulého režimu byly vánoční večírky různých oddělení tehdejších státních a národních podniků opředeny závojem tajemna - kdo na ně byl pozván, tiše se smál, kdo nebyl, tiše záviděl. Nahlas neřekl nikdo nic, kádrům by se tím dozajista nezavděčil.

Dnešní doba je k těmto aktivitám mnohem otevřenější - alkohol na večírcích často teče proudem, emoce se uvolňují, pouze riziko toho, že se v očích svých kolegů nebo šéfa zcela odepíšete, malinko narůstá. Jak se chovat, abyste toto nebezpečí minimalizovali?

Rozhodně se nestraňte zábavy. Kdo prosedí celý večer v koutě u sklenky čaje nebo u minerálky, sympatie si tím rozhodně nezíská. Maximálně dojdete uznání, až budete znavené kolegy rozvážet do jejich domovů. Do druhého dne ale všichni váš dobrý skutek zřejmě zapomenou.

Opačný extrém také nebývá optimálním řešením. Kdo se zpije tak, že už má v deset večer čelo na stole, najde nazítří své fotografie ve vtipných polohách v mailu nebo na firemním intranetu - nějaký ten dobrák s fotoaparátem se vždycky najde. Na oblibě vám to rovněž moc nepřidá. Na firemních večírcích tedy platí více než kde jinde ono okřídlené rčení o pití do polopita.

Alkohol a uvolněná morálka hrozí ale i větším rizikem, než je pouhá kocovina. Těžko, přetěžko se vám bude vracet po večírku do práce, pokud jste se kolem třetí ráno přede všemi zuřivě líbal s kolegyní z finančního oddělení. Nehledě na to, že vám asi její přítel z výrobní divize přijde rozbít ciferník - dobráci s fotoaparáty jsou velmi spolehliví i v tomto směru.

Šéf by se určitě neměl bát dát si drink se svými podřízenými. Opět ale platí, že méně někdy znamená více - v záchvatu euforie nabídnuté tykání pak leckdy dost mrzí, zpátky ho ale nevrátíte. Můžete sice předstírat, že si z předchozí noci nic nepamatujete (což můžete i v okamžiku, kdy se zapletete s onou sličnou účetní), ale tím se vám podaří u kolegů zaručeně ztratit poslední zbytky sympatií. A ještě k tomu si tím vybudujete image začínajícího alkoholika.

Co dodat? Výše popsaných rizik jste si určitě všichni vědomi a na letošním vánočním večírku obstojíte. No, a kdyby se vám to přece jen vymklo.... - tak ta nová zrzka z oddělení kvality nevypadá vůbec zle, že... ?

Reklama

Výběr článků

Načítám