Hlavní obsah

Příslušníky námořní pěchoty vyšetřují kvůli vraždám Iráčanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Další skandál hrozí Američanům v Iráku. Panuje podezření, že příslušníci americké námořní pěchoty zastřelili 19. listopadu v Hadítě 15 civilistů. Případ šetří američtí vojenští vyšetřovatelé. Týká se dvanácti příslušníků americké námořní pěchoty. Informovala o něm v úterý BBC.

Článek

Z předběžných výsledků šetření plyne, že patnáct Iráčanů včetně tří dětí nezahynulo při výbuchu nastražené nálože, jak uváděla vojenská zpráva, ale byli zastřeleni doma. Na rozpory poukazovali svědci, příbuzní i lékaři, kteří viděli těla obětí.

Tvrdí, že příslušníci námořní pěchoty vtrhli do domů Iráčanů a tam je zastřelili v postelích, když ještě měli na sobě pyžama. Americký týdeník Time tvrdí, že se skupina vojáků rozzuřila potom, co nálož u silnice zabila jednoho spolubojovníka.

Šetření bylo zahájeno v lednu, kdy o případu po protestech před základnou americké námořní pěchoty, informoval časopis Time. Bojovníci za lidská práva upozorňují, že jinak by se případ asi ututlal.

Původní vojenská zpráva uváděla, že všech patnáct Iráčanů včetně tří dětí zahynulo při explozi nastražené nálože u silnice, která také zabila jednoho příslušníka námořní pěchoty a další dva zranila. Po ní se rozpoutala přestřelka mezi příslušníky námořní pěchoty a vzbouřenci, kteří je obklíčili.

Vzbouřenci zaútočili na policejní stanici a osvobodili vězně

Iráčtí vzbouřenci v úterý zaútočili na policejní stanici a soudní budovu ve městě Mukdadíja u Bákuby, ležícím asi 100 kilometrů severovýchodně od Bagdádu. Při útoku zahnulo osmnáct lid a dalších třináct jich bylo zraněno.

Čtrnáct policistů zemřelo při hodinovém útoku na policejní stanici, kterou rebelové zapálili. Zničila také dvacet policejních aut. Dva strážci zemřeli při útoku na budovu soudu a dva policisté zahynuli, když vybuchla nálož u silnice z Bákuby, odkud přijížděly posily. Z vězení se dvaceti útočníkům vyzbrojených puškami, samopaly, granáty, minomety a pancéřovými pěstmi podařilo osvobodit 30 a 45 vězňů z 250.

Po příjezdu posil se rebelové v autech, kteří ztratili tři muže, stáhli.  Na útěku je pronásledovaly vrtulníky americké armády, uvedl irácký policejní zdroj.

Husajnův ministr dával informace CIA

Bývalého Husajnova iráckého ministra zahraničí Nádžího Sabrího platila za informace Ústřední zpravodajská služba (CIA). Americká televize NBC v pondělí uvedla s odvoláním na nynější i bývalé představitele zpravodajských služeb, že Sabrí dostal v září 2002 přes prostředníka 100 000 dolarů za informace o zbraních hromadného ničení. Sabrí uvedl, že žádný významný program neexistuje, i když Husajn chtěl jadernou zbraň. Podle televize spolupráci dohodly francouzské tajné služby

Reklama

Výběr článků

Načítám