Hlavní obsah

V Iráku zabíjí policejní komando smrti

DPA, ČTK, Novinky, Chicago Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHICAGO/BAGDÁD

Americká armáda má důkazy, že v Iráku zabíjí policejní komando smrti. Uvedl to ve čtvrtek list Chicago Tribune. Minulý měsíc američtí vojáci zatkli skupinu 22 mužů v policejních uniformách, kteří se chystali k vraždě sunnitského Araba. Americký generál Josepf Peterson ohlásil: "Našli jsme jedno z komand smrti. Je součástí iráckých policejní sil."

Článek

Zatčení nebyli policisté, ale zaměstnanci ministerstva vnitra, kteří pracovali jako dálniční hlídka. Irácká ministryně lidských práv Nirmín Usmánová prohlásila, že do vražd mohou být zapojeni zaměstnanci ministerstva vnitra přinejmenším tím, že poskytují gangům uniformy a informace o obětech.

Spekulace, že v Iráku vraždí sunnity šíitská komanda smrti se začaly objevovat od loňského května, kdy se v okolí Bagdádu začala objevovat těla zabitých sunnitů, jež údajně odvedli lidé v policejních uniformách. K vraždám začalo docházet poté, co v dubnu nastoupila do funkce prozatímní vláda a nový šíitský ministr vnitra.

Zabito prý bylo 1600 sunnitů

V rámci operací proti sunnitským vzbouřencům byly tisíce sunnitů zadrženy. Podle sunnitských politických organizací bylo 1600 z nich později zavražděno. Šíité se prý mstí sunnitům za doby, kdy je Saddám Husajn pronásledoval. Dlouho však chyběly důkazy, že zabité odvedli skutečně policisté. Iráčtí představitelé často uváděli, že šlo o činy vzbouřenců, milic a kriminálníků v policejních uniformách, které se dají podle Petersona snadno koupit.

Generál je přesto přesvědčen, že v zemi působí více podobných komand smrti. Ve čtvrtek bylo v Bagdádu nalezeno dalších pět mužů, které vrazi před smrtí spoutali a zavázali jim oči. Všichni zemřeli střelou do hlavy. 

Ministerstvo vnitra již zahájilo pátrání po těchto mužích.

Problémem je propojení policejních sil a šíitských milicí. Loni dva britské vojáky iráčtí policisté, kteří je zadrželi, předali do rukou šíitským milicí. Ve snaze dostat milice pod kontrolu, byli jejich příslušníci vyzýváni, aby se přidali k policii. Pod uniformou však nosí trika milicí, jimž zůstávají věrní. V Iráku působí Mahdího armáda radikálního klerika Muktady Sadra a milice Badr podporující ajatolláha Sistáního.

Střety v zemi

Na centrálním náměstí v Bagdádu explodovala na dálku odpálená silná nálož umístěná v autě, která zabila jednoho civilistu a dalšího zranila. Výbuch poškodil několik obchodů.

V Kirkúku byl zabit jeden irácký důstojník a jeho strážce. Při útoku ozbrojeného komanda, které střílelo na důstojníka, byli zraněni i dva civilisté.

Americká armáda ve středu bombardovala starý vojenský bunkr u Babylónu, který využívali povstalci.

Reklama

Výběr článků

Načítám