Hlavní obsah

Iráčtí únosci hrozí zabitím novinářky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

Iráčtí únosci americké novinářky Jill Carrollové pohrozili, že svoji rukojmí zabijí. Neudělají to, jenom když Spojené státy do 72 hodin propustí všechny vězněné irácké ženy. Krátké němé video s Carrollovou a ultimátem zveřejnila arabská televize Al-Džazíra.

Článek

Na krátkém záznamu mluvila Carrollová přímo do kamery. Její hlas ale televize neodvysílala. Neuvedla ani, která skupina se k únosu přihlásila.

Osmadvacetiletá Carrollová pracovala v Iráku jako zpravodajka listu The Christian Science Monitor. Neznámí únosci se jí zmocnili 7. ledna v Bagdádu, právě když jela na domluvený rozhovor s předním sunnitským politikem Adnanem Dulajmím. Útočníci přepadli její vůz a zastřelili iráckého novináře, který pro Carrollovou pracoval jako tlumočník. Američanku odvlekli.

Ministerstvo zahraničí USA zatím nemůže potvrdit, že na videozáznamu byla skutečně Carrollová. Jeho mluvčí se vyhnul odpovědi na otázku, jak se vláda hodlá k požadavku únosců postavit. Ujistil ale, že vynaloží veškeré úsilí, aby byla novinářka co nejdřív bezpečně na svobodě.

Počet unesených roste

V posledních měsících se v Iráku znovu zvedla vlna únosů západních cizinců. Kromě americké novinářky je teď v rukou únosců ještě pět občanů západních zemí - čtyři pracovníci kanadské humanitární organizace (Brit, Američan a dva Kanaďané) a francouzský inženýr. Ve středu neznámí ozbrojenci unesli i dalšího inženýra z Malawi. 

Podle mezinárodní novinářské organizace Reportéři bez hranic (RSF) unesli Iráčané od začátku války v Iráku už 31 novinářů.

Reklama

Související témata:

Související články

V Iráku unesli americkou novinářku

Neznámá skupina ozbrojených mužů unesla v Bagdádu americkou novinářku. Při útoku zabili muže, který řídil její vůz. Velvyslanectví Spojených států v Bagdádu...

Výběr článků

Načítám