Hlavní obsah

Na budovu, kde soudí Husajna, měl být podniknut útok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácké úřady v neděli oznámily, že odhalily údajný plán sunnitských povstalců zaútočit raketami v pondělí na soudní budovu v Bagdádu, kde bude v pondělí pokračovat proces se svrženým iráckým prezidentem Saddámem Husajnem.

Článek

Podle poradce irácké vlády pro národní bezpečnost Muvaffaka Rubáji chtěla skupina Revoluční brigády z roku 1920 odpálit rakety na soudní budovu v době, kdy se v ní má v pondělí konat třetí slyšení se Saddámem a dalšími sedmi spoluobžalovanými. Spiknutí odhalila irácká zpravodajská služba, uvádí prohlášení, které se nezmiňuje, zda někdo byl zatčen.

To jen zvětšilo pochyby o procesu. Představitel OSN v Iráku John Pace řekl agentuře Reuters, že proces s bývalým prezidentem nebude odpovídat mezinárodním standardům, když se útočí na Husajnovy obhájce. Výhrady má i chybám v iráckém justičním systému. "Tento tribunál nás velmi znepokojuje. Legitimitu tribunálu, která je z mnoha stran zpochybňována, je zapotřebí zkoumat," uvedl Pace.

Husajna a další špičky iráckého vedení původně hájilo třináct právníků. Dva advokáti zavražděni a další byl napaden. Jeden z Iráku uprchl ze strachu o život.

Podle Paceho se případ týká významného porušování lidských práv, a proto by měl být proto posuzován na mezinárodním fóru. "Proces by měl sloužit jako odstrašující případ před tím, aby se opakovalo porušování lidských práv, k jakému docházelo za Saddáma Husajna," řekl představitel OSN.

Podle skupin na ochranu lidských práv by Husajn měl být souzen podobně jako válečné zločiny v Jugoslávii na mezinárodním fóru před Mezinárodním trestním soudem. Ten však USA neuznávají. Irácká vláda a Spojené státy tvrdí, že by Husajna měli soudit sami Iráčané.

Šíité terči útoků v Iráku

Terči útoků se v neděli stali v Iráku čelní představitelé šíitů. Bývalého premiéra Ajáva Alávího vyhnali z Nadžáfu. Podle jeho slov ho chtěli zabít. Ráno byl nalezen zastřelený šíitský duchovní Abdas Salám Abdal Husajn, který je další z řady náboženských a politických vůdců, jejichž vraždy se v Iráku před volbami množí. Byl stoupencem radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra a měl kandidovat 15. prosince v parlamentních volbách .

V Nadžáfu na Alávího, který navštívil mešitu Imáma Alího, zaútočili lidé v černých oděvech. Házeli po něm kameny a boty, takže mu nezbylo než utéci i s doprovodem. "Když jsem se modlil, přiblížila se k nám skupina 60 až 70 lidí v černých uniformách s meči a pistolemi," uvedl. "Chtěli zabít celou delegaci, nebo alespoň mě."

Aláví byl premiérem v době, kdy Američané vytlačili silou z Nadžáfu příznivce Muktady Sadra. Alávího sekulární strana konkuruje Šíitskému bloku velkého ajatolláha Alího Sistáního, který v sobotu vyzval šíity, aby se dostavili k volbám v co největším počtu a volili náboženské kandidáty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám