Hlavní obsah

Američtí vojáci zabili v Iráku děti jedoucí na pohřeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Pět Iráčanů zastřelili v pondělí ráno Američané, kteří zahájili palbu na minibus poblíž vojenské základny v Bákubě. Mezi mrtvými jsou tři děti. Zraněny byly také dvě ženy a další dítě. O obětech informovala irácká policie. Všichni patří k jedné rodině, která jela na pohřeb.

Článek

Mluvčí americké armády sdělil, že minibus nezastavil na výzvu na kontrolním stanovišti. "Irácké auto nezpomalilo, a tak byly vypáleny varovné výstřely," uvedl major Steven Warren.

Dvaadvacetiletý řidič Ahmed Kamel al-Sawamara řekl, že neměl čas reagovat. "Vojáci začali střílet na nás, zpomalil jsem a sjel ze silnice, ale oni pokračovali ve střelbě. Viděl jsem, jak zabíjejí moji rodinu, jednoho po druhém. Pak auto začalo hořet. Vytahoval jsem ven jejich těla."

Irák chce jednat o stažení amerických vojsk

Harmonogram stahování zahraničních sil bude hlavním tématem jednání na národní konferenci o usmíření v Iráku, která se má konat koncem února nebo počátkem března 2006 v Bagdádu.

"Jedním z hlavních bodů konference bude projednání harmonogramu ukončení okupace," uvedlo v prohlášení irácké ministerstvo zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám