Hlavní obsah

Husajn prý byl před válkou ochoten odejít do exilu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

Saddám Husajn bych ochoten těsně před zahájením americké invaze do Iráku odejít do exilu. Azyl mu nabídly Spojené arabské emiráty. CNN to ve středu v noci sdělil představitel vlády emirátů, který byl v roce 2003 v delegaci na zasedání Ligy arabských států. Účastnil se jí Husajnův pobočník Abed Hamúd.

Článek

Husajn po něm sdělil podmínky, za nichž by emigroval. Především požadoval pro sebe mezinárodní záruky bezpečnosti. Ty mu měla dát právě Liga.

S nabídkou přišel v listopadu  zesnulý prezident emirátů šejk Zajed Bem Sultán Nahajan. Zveřejnil to jeho syn, korunní princ Abú Zabí.

Přestože byly známé podmínky, za nichž by Husjan byl ochoten odejít do exilu, nebylo jasné, zda skutečně emigruje. Egyptský prezident Husní Mubarak popsal iráckého prezidenta jako "komplikovaného člověka, u něhož nikdo neví, co si myslí".

Některé arabské země se proti návrhu emirátů postavily, a proto nakonec nebyl na zasedání Ligy arabských států předložen. Představitel Ligy v USA Hussein Hassouna řekl CNN, že vůdci zemí byli návrhem zaskočeni: "Podle mě se tak citlivé téma dopředu dostatečně neprojednalo."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám