Hlavní obsah

Zarkávího zachránil před Američany skok z auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/BAGDÁD

Američtí vojáci operující v Iráku byli letos v únoru jen několik kilometrů od hledaného teroristy abú Músy Zarkávího. Ten však před zátahem stačil včas vyskočit z automobilu. Informace přinesly v úterý světové agentury s odkazem na anonymní zdroj z Pentagonu. Na dopadení Zarkávího je vypsaná odměna ve výši 25 miliónů USD (asi 500 mil. Kč).

Článek

Podle zdroje začala operace na dopadení teroristů 20. února. Zarkáví jel tehdy z Fallúdže na schůzku do Ramádí, kde ho byla připravena zatknout speciální jednotka. Nejhledanější muž v Iráku se ale o akci včas dověděl.

Když byla dodávka, v níž zřejmě cestoval, odkloněna u jedné ze silničních hlídek, řidič auto obrátil a ujel. Američané ho sice po několika kilometrech dostihli, ale Zarkáví uvnitř už nebyl. Podle zdroje se mu zřejmě podařilo vyskočit, když vůz projížděl pod nadjezdem, na němž se ukryl.

Zarkávího počítač

Uvnitř automobilu byl Zarkávího počítač a 80 tisíc USD (asi 1,6 mil. Kč) v hotovosti. U počítače byla zařízení na připojení k internetu a v osobní složce Zarkávího fotografie. Zdroj z Pentagonu označil zajištěná data za "pokladnici informací".

Obsahovala mimo jiné přímé spojení na vůdce mezinárodní organizace al-Kajdá Usámu bin Ládina. Podle dostupných zpráv jsou oba muži v čilém kontaktu a kurýři bin Ládina se čas od času objevují v Iráku.

Při únorové akci byli zadrženi Zarkávího blízcí spolupracovníci Ahmad Chálid Marad Ismáíl Raví a Tálib Arsan Dulajmí. Raví byl příležitostně Zarkávího řidičem a připravoval jeho schůzky. Dulajmí zajišťoval bezpečné úkryty či přejezdy a doručoval Zarkávímu zásilky a peníze.

USA jordánského rodáka viní z akcí namířených proti současnému iráckému režimu, při nichž zahynuly v posledních dvou letech tisíce lidí.

Reklama

Související články

Ve Fallúdži se bojuje už 11 dnů

Povstalci v irácké Fallúdži stále představují problém pro americká vojska, která postupují na jih města, neobejdou se však bez letecké a dělostřelecké podpory....

Výběr článků

Načítám