Hlavní obsah

Nebezpečí použití chemických zbraní narůstá

ČTK, Kamil Houska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUVAJT

Český generál Petr Pavel, který působí jako styčný důstojník v táboře As- Sajlíja v Kataru potvrdil, že se s postupem amerických a britských jednotek k Bagdádu zvyšuje nebezpečí použití chemických zbraní. Slovenský ministr obrany však vylučuje nasazení česko-slovenské jednotky v Iráku.

Článek

"Velitel divize Národní gardy, pokud se dostane do úzkých, tak může použít chemické zbraně," uvedl Pavel. Potvrdil tak informace amerického velení, že by u Bagdádu mohly irácké jednotky použít chemické zbraně. Irácká vojenská místa údajně vymezila na mapě zachycující okolí Bagdádu červenou linii, na níž jsou Republikánské gardy připraveny použít chemické zbraně, překročí-li ji spojenecké síly. S odvoláním na neupřesněné zdroje z americké vlády o tom informovala televizní stanice CBS.

Irácká strana jakékoliv použití chemických zbraní popírá s tím, že žádné chemické zbraně nevlastní. Je pravdou, že irácké vlastnictví chemických zbraní se nepodařilo zbrojním inspektorům OSN. Nebyly nalezeny ani v opuštěné továrně u Nadžáfu. Irácký velvyslanec v Rusku Abbás Chalaf na tiskové konferenci v Moskvě popřel tvrzení, že Irák může použít zakázané zbraně proti silám americko-britské koalice při obraně Bagdádu.

Co čeká naše chemiky

V případě použití zbraní hromadného ničení by se do operace zapojilo okolo 450 mužů a žen 1. česko-slovenského protichemického praporu. Spolu s nimi by následky likvidovalo 220 německých vojáků a americké jednotky. Pavel potvrdil, že svůj detekční tým v počtu 34 vojáků do Kataru vyslala i Francie, která jinak dává najevo k válce velmi rezervovaný postoj.

Vojáci ze společné česko-slovenské protichemické jednotky v Kuvajtu se podle slovenského ministra obrany Ivana Šimka zatím nepřipravují na přesun do Iráku, a to ani po nejnovějších informacích, že by režim Saddáma Husajna mohl proti spojencům použít chemické zbraně:  "Nedošlo k žádné změně jejich postavení."

"Jistý stupeň pohotovosti (v jednotce) je od začátku vojenských operací a slovenská jednotka je technicky a vojensky (na přesun) připravena," řekl ministr.

Prapor podle Šimka nebude nasazen do bojových akci, v případě použití zbraní hromadného ničení nebo podezření z jejich použití by ale mohl být vyslán do humanitární akce. Mandát jednotky přitom není omezen na Kuvajt, ale na celý region, soudí ministr.

Boje o Bagdád vypuknou ještě tento týden

Český generál Pavel se domnívá, že hlavní boje o Bagdád začnou  tento týden, a to i přes velmi špatné počasí v Iráku, které dnes donutilo k zastavení přední postupující oddíly spojenců. "Vzhledem k tomu, jaká je v současné době jejich vzdálenost od Bagdádu, je reálný předpoklad, že to bude ještě v tomto týdnu," řekl Pavel k zahájení operace.

Kuvajťané nejsou spokojeni s českými maskami

Deník MF Dnes napsal, že gumárny poslaly do Kuvajtu 5000 zcela nepoužitelných masek. Tvrzení deníku dementoval ministr obrany Tvrdík: "Není pradva, že Česko poslalo do Kuvajtu nefunkční plynové masjky."

Podle našeho velvyslanectví šlo o narychlo dojednaná zápůjčka starších masek typu CM4; gumárny se tak snažily vyjít Kuvajťanům vstříc, protože v té době nemohly dodat modernější typ CM6. CM4 nejsou prý ale ani prošlé ani vadné.

Gumárny nestačily do zahájení války s Kuvajtem včas dojednat kontrakt na výrobu masek CM6, které se Kuvajťanům zejména po stránce vzhledu líbí mnohem víc, sdělilo velvyslanectví.

Gumárny Zubří v reakci uvedly, že neobdržely žádnou stížnost na kvalitu protichemických masek, řekl ředitel společnosti Pavel Vingrálek: "Dodávka 5000 masek pro státní olejářskou firmu v Kuvajtu, byla reakcí na žádost kuvajtské strany o okamžitou pomoc. Naše společnost nebyla schopna v krátkém časovém horizontu dodávku realizovat a tak ministerstvo vnitra zapůjčilo masky ze skladů civilní ochrany. Do konce března dodají Gumárny Zubří podle smlouvy 13 500 nových civilních masek CM-6 a zapůjčené masky budou vráceny."

Vina na zpoždění není údajně jen na straně gumáren, ale i na straně Kuvajtu, který s uzavřením kontraktu nespěchal. Gumárny tak neměly k dispozici včas peníze a nemohly výrobu CM6 začít s dostatečným předstihem. Snažily se přesto kuvajtské straně vyhovět a jako nouzové řešení nabídly CM4.

Přišly však o významnější kontrakt na budoucí dodávku daleko většího množství masek. Ten získala Jižní Korea, která nabídla levné masky, sdělil zastupitelský úřad. Gumárny Zubří mezitím ale stačily vyrobit a dodat do Kuvajtu 2500 masek CM6, s nimiž je v Kuvajtu podle velvyslanectví maximální spokojenost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám