Hlavní obsah

Spojenci hlásí úspěchy v Umm Kasru, u Basry a Násiríje

CNN, ČTK, IRNA, Sky News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

IRÁK, WASHINGTON, KUVAJT

Přístav Umm Kasr prohlásili Britové za bezpečný a otevřený. Britské jednotky také zastavily jižně od Basry postup až 50 iráckých tanků, přičemž sedm jich zničily. Uvedl to britský námořní velitel Alan Massey pro Sky News. U Násiríje Američané překročili řeku Eufrat a v bouři postupuje 4 000 mužů na Bagdád.

Foto: USZSMSK

Ilustrační fotografie

Článek

Britské velení tvrdí, že po několikadenních bojích se mu podařilo ovládnout přístav Umm Kasr, kudy má do Iráku proudit humanitární pomoc. Během dneška by přitom do přístavu měla dorazit britská loď Galahad s naléhavou pomocí pro obyvatelstvo jižní části Iráku. Podobně jako v Basře zde byl přerušen elektrický proud a přívod vody.

Američané prorazili u Násiríje

Po tuhých bojích se dopoledne podařilo u Násiríje Američanům překročit řeku Eufrat, což potvrdili ve zprávě agentury IRNA i Iráčané. Po silnici na Bagdád bičovaní písečnou bouří postupují podle CNN čtyři tisíce vojáků z 3. pěchotní divize a 7. kavalerie.  Na jednotky však nadále útočí iráčtí vojáci ve snaze zastavit jejich postup.

U silnice byla vidět těla asi stovky padlých Iráčanů. Podle agentury Reuters bylo při jednom ze střetů severně od Násiríje zabito 30 Iráčanů, kteří zřejmě směřovali na jih jako posily k obraně města.

Boje o město probíhaly ještě ráno, přestože velitel spojeneckých jednotek generál Tommy Franks na tiskové konferenci v Kataru v pondělí odpoledne prohlásil, že jeho oddíly vstoupily do Násiríje. "Nyní jsme tam a tam také zůstaneme," řekl.

Později ovšem zpravodaj agentury Reuters v CNN uváděl: "Příslušníci námořní pěchoty projíždějí ve velké koloně městem. Dostali se pod tvrdou palbu, na níž odpověděli nasazením dělostřelectva, kulometů a vrtulníků Cobra. Ještě to neskončilo. "

Zastaven irácký průlom u Basry

Podle kapitána Alana Masseye irácký průlom u Basry zastavily britské lehké tanky podporované bitevními vrtulníky. Irácké jednotky postupovaly od okraje města na jih, kde leží Umm Kasr. Iránská agentura IRNA už dříve ohlásila těžké boje v okolí letiště a o cestu spojující město s přístavem Umm Kasr. Během pondělí byla spatřena reportérem agentury irácká kolona s posilami pro protiútok zahájený ráno.

Humanitární katastrofou stiženou Basru britské velení kvůli tomu označilo za legitimní vojenský cíl, což znamená, že na ni mohou zaútočit s plnou silou. V noci na město dopadly kontejnerové bomby. V bojích na jihu Iráku v minulých dvou dnech přišlo o život 500 iráckých bojovníků. Prohlásil to dnes staršina Kenneth Preston z velitelství americké 3. dělostřelecké divize.

Humanitární katastrofa v Basře

Mezinárodní výbor Červeného kříže už v pondělí uvedl, že v dvoumilionové Basře může vzniknout humanitární krize, jestliže nebude brzy obnoveno dostatečné zásobování obyvatelstva pitnou vodou. Vodárnu na severu města poničily bomby a voda ze studní se podle obyvatel nehodí ani pro zvířata, přesto ji lidé pijí a občas se dokonce musí spokojit s loužemi. Pracovníci Mezinárodního výboru Červeného kříže dnes začali pracovat na opravě klíčové úpravny vody v Basře.

Počet mrtvých narůstá

Konflikt v Iráku si vyžádal životy osmatřiceti Britů a Američanů. Jde o součet bojových i nebojových ztrát podle televize CNN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám