Hlavní obsah

Irácká rada své vedení zatím nezvolila

DPA, ČTK, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Rada irácké prozatímní vlády, jmenovaná americkým civilním správcem Paulem Bremerem, v pondělí nezvolila vedení. Mluvčí rady jen sdělil, že byla ustavena komise s cílem vypracovat návrhy, jakým způsobem šéfa tohoto 25členného orgánu vybrat. Starosti Američanům udělají také dodatečné miliardové výdaje v Iráku.

Článek

Americký list The Washington Post v neděli napsal, že válka proti bývalému iráckému režimu a okupace země vyjde USA na 50 miliard dolarů (1,4 biliónu Kč) a do konce roku 2004 by to mohlo být 100 miliard dolarů.

Vše bude stát více...

Částka 50 miliard dolarů představuje podle listu čtrnáctiprocentní zvýšení výdajů na obranu, se kterým se počítá pro letošní rok. Američtí vládní činitelé podle deníku připustili, že výdaje spojené s Irákem budou vyšší, než se původně předpokládalo. V březnu, tedy v předvečer války, finanční expert Pentagonu Dov Zakheim odhadoval výdaje na poválečné operace na 2,2 miliardy dolarů měsíčně. Začátkem června tuto cifru poopravil na tři miliardy a nevyloučil, že to může být ještě více.

Indie nechce poslat do Iráku vojáky

Indická vláda mezitím odmítla žádost Spojených států vyslat do Iráku mírové jednotky. Dillí by o vyslání armády do Iráku uvažovalo jen v případě, kdyby mírovou misi zaštítila OSN. K jednání o příslušné žádosti USA v pondělí svolal premiér Atal Bihárí Vádžpéjí ministry odpovědné za bezpečnost.

"Brali jsme při rozhodování v úvahu naše národní zájmy, obavy o osud Iráčanů, naše dlouhodobé svazky se zeměmi Perského zálivu i upevňující se vztahy k USA," řekl po jednání ministr zahraničí Jašvant Sinha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám