Hlavní obsah

Znavený Husajn vyzývá Iráčany k vyhnání okupantů

SYDNEY

K sjednocenému odporu proti okupačním americko-britským silám vyzývá hlas údajného Saddáma Husajna na audiokazetě, kterou tento týden dostali v Bagdádu novináři australského listu Sydney Morning Herald. Informuje o tom ve středu agentura AFP, která se odvolává na deník. Mužský hlas na záznamu zní velmi unaveně.

Foto: HZS Olomouckého kraje
Článek

Dva muži předali kazetu pracovníkům listu poté, co se ji marně snažili dostat do katarské televize Al-Džazíra, píše dnes Herald.

Údajný Husajn vyzývá k tajnému boji

"Musíme se vrátit k tajnému boji, s nímž jsme začínali (...) Vaším hlavním úkolem je vyhnat nepřítele ze země," říká podle agentury AFP hlas na audiokazetě. Osoba, která mluví na pásku, tvrdí, že je stále "uvnitř velkého Iráku", několikrát se zmiňuje o okupaci země a obviňuje americké síly, že po pádu hlavního města 9. dubna vydrancovaly archeologické muzeum v Bagdádu.

Podle americké CNN nebylo možné záznam nahraný údajně minulý týden ověřit. Sydney Morning Herald uvádí, že tuto kazetu pustil 13 Iráčanům, kteří se shodli, že hlas i způsob řeči jsou velmi podobné Saddámovi. Připustili, že by to mohl být on.

Husajn o sobě nechává slyšet

Američané několikrát bombardovali místa, kde měl pobývat Saddám a jeho blízcí, s cílem je zabít. O Husajnově osudu však dosud panují jen dohady.

Televize AP dostala od technika irácké satelitní televize 2. května videozáznam, na němž vyčerpaný a rezignovaný Saddám slibuje Iráčanům, že se jim s pomocí Boha nakonec podaří nad okupanty zvítězit.

Arabský list Al-Kuds al-Arabí vydávaný v Londýně uveřejnil 30. dubna rukou psaný fax napsaný údajně Saddámem 28.dubna, v němž vyzývá Iráčany, "kteří odmítají okupaci a ponížení", aby "se sjednotili a vyhnali nevěřící okupanty, vrahy a zbabělce". List tvrdil, že Saddám je naživu a brzo promluví k Iráčanům.

Reklama

Související témata:

Související články

Londýnský deník dostal dopis od Husajna

Panarabský deník vycházející v Londýně podle svého tvrzení obdržel ručně psaný dopis s podpisem Saddáma Husajna. Bývalý prezident v něm vyzývá Iráčany,...

Saddám Husajn byl na konci války vyčerpaný

Vyčerpaný vypadá Sadám Husajn na videozáznamu, který v pátek obdržela televize AP od technika irácké satelitní televize. Irácký prezident působí, že je smířen...

Údajné Husajnovo dílo vyšlo v češtině

Časopis Hype vydal jako přílohu květnového čísla knihu Zabíba a král, jejíž autorství je přisuzováno Saddámu Husajnovi. Překladatelé nejsou vzhledem k situaci...

Výběr článků

Načítám