Hlavní obsah

Údajné Husajnovo dílo vyšlo v češtině

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Časopis Hype vydal jako přílohu květnového čísla knihu Zabíba a král, jejíž autorství je přisuzováno Saddámu Husajnovi. Překladatelé nejsou vzhledem k situaci v Iráku uvedeni, dílo podle sdělení vydavatele bylo přeloženo z arabštiny. Zisk z prodeje českého vydání bude převeden na účet Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce.

Foto: Jiří Šafránek

Nádraží v Přerově.

Článek

"České vydání si klade za cíl dostát původnímu záměru iráckého vydavatele a věnovat prostředky z prodeje knihy na humanitární účely pro civilní obyvatele Iráku, kteří kvůli mnoha historickým i aktuálním okolnostem žijí v současnosti ve velmi složitých podmínkách," řekl šéfredaktor časopisu Jan Babka.

Alegorické dílo

Novela je alegorická a obsahuje řadu narážek na události z dávné i nedávné historie Iráku. Krásná hrdinka Zabíba, kterou bije muž, reprezentuje zřejmě irácký lid. Zabíba se zamiluje do krále, který jí v dlouhých proslovech otevírá své srdce. Jednoho dne, když se Zabíba vrací z paláce, je unesena do lesa a znásilněna. Zabíba i její nemilovaný manžel jsou usmrceni 17. ledna - v den výročí operace Pouštní bouře.

Král založí parlament, ale zjistí, že všichni jeho členové jsou nečestní lidé. Jeden z jeho členů, aristokrat Nouri Chalabí je považován za karikaturu šéfa exilového Iráckého národního kongresu Šalábího.

Příběh má překvapivě otevřený konec. Neříká, co se stane po smrti krále.

Saddámovo autorství je sporné

Zabíba a král je první kniha, jejíž autorství připisují arabské deníky přímo Husajnovi, jméno autora však není na obálce uvedeno. V předmluvě je vysvětlení, že si autor "ze skromnosti nepřál uvést román pod svým jménem - bojuje za stejnou věc jako irácký lid, který obětuje sebe i to, co je mu drahé, a přitom nemluví o velikosti svých činů".

"Saddámův styl, větná struktura i jeho výrazy jsou jasně v románu přítomny," citoval v roce 2001 list The New York Times rozbor expertů americké CIA, kteří knihu studovali, aby zjistili, jak vládce Iráku uvažuje nad různými problémy. V knize třeba král říká: "Jsem velký vůdce. Musíte mě uctívat. A nejen to. Musíte mě milovat."

Z rozboru však vyplynulo, že irácký prezident není autorem knihy, že jen dozíral na její vznik a doplnil ji vlastními myšlenkami a slovy. Jeden z expertů uvedl: "Věřím, že novelu napsal spisovatel nebo skupina vysoce vzdělaných spisovatelů, kteří znali Saddáma od hlavy až k patě."

V roce 2000 Saddám Husajn uvedl, že zamýšlí napsat román. Dalšími tituly pocházejícími údajně z pera iráckého diktátora jsou knihy Nedobytná pevnost a Lidé a město.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám