Hlavní obsah

Vojáci prý střelbou na auto se Sgrenovou nepochybili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Američtí vojáci, kteří na začátku března zabili v Bagdádu agenta italské tajné služby a zranili italskou novinářku Giulianu Sgrenovou unikající ze zajetí, se ničím neprovinili. Drželi se jen zavedených postupů. Uvedli to v pondělí vyšetřovatelé americké armády. Itálie ale podle nich tyto předběžné závěry nepřijala.

Článek

"Spojené státy jsou připraveny zveřejnit závěry vyšetřování, ale Itálie má ještě nějaké otázky," uvedl pod podmínkou anonymity vojenský činitel, kterého citovala agentura AFP.

Italové a Američané se podle něj neshodují zejména na rychlosti, jakou v kritickou dobu jelo auto s Italy kolem stanoviště hlídky armády USA. Spory údajně přetrvávají také o komunikaci mezi osádkou vozu a vojáky ještě před střelbou.

"Existují zde palčivé výčitky nad tím, co se stalo. Každý se cítí hrozně. Ale v prostředí a bezpečnostních podmínkách panujících v Iráku byly všechny úkony na kontrolním stanovišti provedeny podle daných instrukcí," doplnil zdroj.

Smrt agenta

Italská novinářka Sgrenová jela 4. března s italským agentem Nicolou Caliparim a dalším Italem, když na jednom americkém kontrolním stanovišti vojáci zahájili za nejasných okolností na vozidlo palbu. Byla ihned operována v Bagdádu a den poté přijata v římské vojenské nemocnici.

O prošetření incidentu požádal USA italský premiér Silvio Berlusconi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám