Hlavní obsah

Útok v Bagdádu si vyžádal sedm obětí

– BAGDÁD

Policejní stanice v blízkosti hlavní brány do přísně střežené tzv. zelené zóny v centru Bagdádu se v sobotu stala terčem sebevražedného útoku. Zahynulo při něm podle různých zdrojů až sedm osob a dalších 60 jich utrpělo zranění, většina z nich jsou policisté. K zodpovědnosti za dnešní atentát se dosud nikdo nepřihlásil.

Foto: archiv Nadace Agel

Viktorie Sládková z Nadace Agel předává šek na schodišťovou plošinu Petře Kryštofové.

Článek

Ihned po explozi následovala intenzivní střelba z automatických zbraní. Nad komplexem, v němž se nachází mj. sídlo irácké vlády a velvyslanectví Spojených států a Velké Británie, se vznášel sloup hustého kouře. Přes mimořádně silné zabezpečení byla zelená zóna v posledních měsících cílem několika útoků.

Exploze postihla policejní stanici u brány Salhíja, nedaleko níž se nachází také ministerstvo zahraničí a hotel Rašíd, který hostí diplomaty a zahraniční podnikatele. Celá oblast byla uzavřena a v okolí byly posíleny hlídky amerických vojáků a iráckých policistů. Na místo se okamžitě sjely sanitní a policejní vozy a ranění byli odváženi do nemocnice.

Podle jednoho svědka řidič vozidla žádal, aby ho policisté nechali projet do zelené zóny a ti mu to povolili. V té chvíli automobil napěchovaný výbušninou explodoval. Stanice je centrem služby pro vyšetřování zločinů.

Americké velení oznámilo, že nemá informace o tom, že by se dnešní útok uskutečnil uvnitř chráněné tzv. zelené zóny. Podle zdrojů z amerického velvyslanectví v Bagdádu nejsou mezi oběťmi útoku žádní američtí vojáci.

Americká armáda v sobotu také oznámila smrt jednoho svého vojáka při pátečním útoku na hlídku patrolující v ulicích Bagdádu. Při výbuchu nálože nastražené u cesty byli zraněni další tři vojáci.

Reklama

Výběr článků

Načítám