Hlavní obsah

USA obvinily Rusko z technické pomoci Iráku

Novinky, Lenka Hloušková, DPA, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy v neděli oficiálně v Moskvě protestovaly proti prodeji protitankových raket, techniky pro noční vidění a moderní elektroniky protivzdušné obrany do Bagdádu. Obchody mají obstarávat právě ruské firmy. Někteří ruští technici prý přímo v Iráku zbraně sestavují. Moskva vše popřela. Informaci o sporu přinesl americký list The Washington Post.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

"Víme, že je to velmi vážné obvinění, ale museli jsme na vše ruskou vládu upozornit, neboť v uplynulých dvou týdnech nejde o ojedinělý případ," uvedla k tvrzení Bílého domu mluvčí 

ministerstva zahraničí USA Brenda Greenbergová s tím, že odpověď Moskvy "nebyla uspokojivá".

Ruské rušičky maří navádění amerických bomb

Spojeným státům se zejména nelíbí obchodní aktivity ruské společnosti Aviakonversija, která podle Washingtonu pomáhá Iráku v budování moderního systému pro rušení navigačních signálů. Ruské zařízení má mazat satelitní signály, které USA a Británie používají při navádění bomb a letadel ve válce s Bagdádem. Ředitel ruské firmy Oleg Antonov vznesená obvinění popřel. Připustil, že vojenské elektronické rušičky jeho podnik vyrábí a že s Iráčany jednal. Zdůraznil však, že jim nic neprodal a že žádný z jeho odborníků v Iráku není.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám