Hlavní obsah

Unesená Polka v Iráku opět prosí o pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAUHÁ/VARŠAVA

V sobotu večer odvysílala televizní stanice al-Džazíra druhý videozáznam, na němž je Polka unesená v Iráku. Žena prosí o pomoc a mimo jiné žádá Varšavu, aby stáhla polské vojenské jednotky z Iráku.

Foto: Jana Matějíková

sbírka

Článek

Pokud by tak Polsko učinilo, mohl by být zachráněn život unesené. "Můj život je ve velkém nebezpečí," řekla Polka na záznamu.

"Jediné, co mi může zachránit život, je vyhovět iráckým požadavkům, tedy stáhnout polské síly z Iráku a napomoci k osvobození iráckých žen z různých amerických věznic," dodala.

Polský premiér Marek Belka ale v sobotu večer prohlásil, že Polsko na požadavky irácké strany nepřistoupí.

Polský ministr zahraničí Wlodzimier Cimoszewicz pro místní tisk uvedl, že polská vláda intenzívně pracuje s iráckou stranou, ale odmítl sdělit jakékoliv další podrobnosti. Země má v Iráku asi 2500 vojáků.

Čtyřiapadesátiletá Teresa Borczová byla unesena minulý týden v Bagdádu. Pětadvacet let žila v Iráku. Její manžel je Iráčan a sama má jak polské, tak irácké občanství.

Reklama

Související témata:

Související články

V Iráku unesli Polku a zabili zajaté gardisty

Televize al-Džazíra zveřejnila videozáznam, na němž sunnitští rebelové ze zatím neznámých Brigád Abú Bakra Sidika, zadržují asi šedesátiletou ženu. Údajně...

Výběr článků

Načítám