Hlavní obsah

V Iráku unesli Polku a zabili zajaté gardisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KATAR/BAGDÁD/VARŠAVA

Televize al-Džazíra zveřejnila videozáznam, na němž sunnitští rebelové ze zatím neznámých Brigád Abú Bakra Sidika, zadržují asi šedesátiletou ženu. Údajně jde o Polku. Její propuštění podmiňují stažením polských jednotek ze země. Sunnitští extrémisté, kteří unesli 11 příslušníků irácká národní gardy, oznámili, že je zabili.

Foto: MKS Holešov
Článek

Na internetu zveřejnili záběry z masakru. Jedenáct 11 příslušníků irácké národní gardy, které zajala na silnici jižně od metropole. Na videozáznamu zadržení říkají svá jména. Pak rebelové jednomu zajatci uřízli hlavu a ostatní zastřelili. Čin zdůvodnili tím, že Iráčané spolupracovali s "americkými křižáckými jednotkami".

Unesena Polka žijící v Iráku

Podle polského ministra zahraničí Wlodzimierze Cimoszewicze byla žena unesena ve středu večer. V Iráku prý žije už několik desítek let. "V zemi se provdala a pracovala na tamní polské ambasádě," uvedl na tiskové konferenci šéf polské diplomacie. Její jméno však ani on ani premiér Belka nechtěli sdělit.

Polská televize TVN-24 s odvoláním na nejmenované zdroje v Iráku uvedla, že unesená žena žije v Iráku od 70. let, provdala se tam a má také irácké občanství. Její křestní jméno je Teresa. Stejné informace zveřejnil i server Polska.pl. Poznamenala, že všechny polské novinářky v Iráku jsou v pořádku.

Podle informací Českého rozhlasu před pětatřiceti lety působila na polském velvyslanectví v zemi a nyní pracovala pro americké letectvo.

Jméno ženy neuvedlo ani irácké ministerstvo vnitra, které sdělilo, že žena z videozáznamu pobývá dlouhodobě v Iráku a má irácké občanství. Podle všeho byla unesena ve středu večer ze svého bagdádského bytu, dodal mluvčí úřadu.

Požadavky únosců

Na videozáznamu zveřejněném arabskou satelitní televizí je vidět asi šedesátiletá žena v růžových šatech se šedivými vlasy, jak sedí mezi dvěma ozbrojenými muži v maskách, z nichž jeden jí míří pistolí na hlavu. "Únosci řekli, že pracuje pro americké síly a bude propuštěna, pokud polské jednotky odjedou z Iráku a pokud budou propuštěny ženy, které koalice v Iráku vězní," sdělila televize.

Polsko je třetím nejvýznamnějším státem v Američany vedené koalici. V sektoru jižně od Bagdádu velí 6000 mužů, z nichž je 2400 Poláků. Polská vláda již dříve oznámila, že své jednotky z Iráku nejspíš začne stahovat začátkem příštího roku po plánovaných lednových parlamentních volbách v Iráku.

Další unesená žádá stažení britských jednotek

Unesená Margaret Hasanová na videozáznamu. Foto: ČTK/AP

Al Džazíra také odvysílala videozáznam, na němž hovoří jiná unesená žena, humanitární pracovnice, devětapadesátiletá Britka Margaret Hasanová. [celý článek]

Žádá v něm, aby organizace Care International, pro niž pracuje, zavřela svou bagdádskou kancelář, aby byly propuštěny vězněné irácké ženy a aby britské jednotky byly staženy z Iráku: "Prosím nepřesunujte vojáky do Bagádu," uvedla v reakci, že se skotský pluk Black Watch z Basry přemístil do středního Iráku na základu Híla. [celý článek]

Hassanová má za muže Iráčana a třicet let žije v Iráku. Podle zpravodajky BBC Anity McVeighové ji zřejmě drží nějaká militantní skupina, jejíž cílem je zablokovat zahraniční humanitární pomoc

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám