Hlavní obsah

Španělé se stáhnou z Iráku, Američané hlásí další ztráty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FALLÚDŽA/BAGDÁD

Nový španělský premiér Zapatero, který nastoupil do funkce v sobotu, nařídil stažení 1300 španělských vojáků z Iráku. Oznámil to v televizním projevu. Mají odejít tak rychle, jak to jen bude možné. Američané už dříve s krokem vyjádřili nespokojenost. Při střetech v zemi zemřelo dalších dvanáct amerických vojáků.

Foto: archiv Petr Harmáček

"Plážový" snímek pražské kapely Top Dream Company.

Článek

Španělský předseda vlády oznámil, že dal ministru obrany Josému Bonovi "rozkaz udělat, co je třeba, aby se španělské jednotky vrátily z Iráku domů v co nejkratší době a při zajištění co největší bezpečnosti". Splnil tak slib, který dal španělskému lidu již před rokem a zopakoval jej hned po svém vítězství ve volbách ze 14. března.

Americké ztráty

Pět vojáků zemřelo při potyčkách u syrské hranice a další čtyři zahynuli západně od Bagdádu. Americké zdroje potvrdily, že v sobotu zahynulo pět příslušníků jejich ozbrojených sil.

Tři američtí vojáci byli podle armádních zdrojů zabiti, když byl v sobotu přepaden konvoj poblíž jihoiráckého města Díváníja. Při následných střetech bylo podle svědků zabito nejméně sedm Iráčanů. Americká armáda rovněž potvrdila, že jeden příslušník expedičních sil námořnictva byl v sobotu zabit v provincii Anbár, kde se nachází vzbouřená Fallúdža. Pátý voják zemřel, když jedno vozidlo u Tikrítu najelo na minu. Při explozi byli zraněni další dva Američané.

Podle agentury AFP se po poledni rovněž odehrála přestřelka mezi bojovníky šíitského radikálního klerika Muktady Sadra a britskými vojáky ve městě Amará na jihu. O hodinu později pak bylo zapáleno britské vojenské vozidlo.

Boje ve městě Kusajbá, při nichž zemřelo pět Američanů, jsou zřejmě pokračováním zesilujícího násilí ze strany povstalců v západoiráckých městech Fallúdža a Ramadí. Střety začaly poté, co povstalci v sobotu zaútočili na vojáky, načež se rozpoutala čtrnáctihodinová bitva proti stovkám ozbrojenců.

Křehké příměří ve Fallúdži

Zatímco v samotné Fallúdži bylo navzdory obtížím při jednáních prodlouženo příměří do na celou neděli, boje propukly v 50 kilometrů vzdálené Garmě, kde zemřeli nejméně 4 Iráčani, když byl zasažen jeden z domů v městečku. V americkém obklíčení se také nachází osmdesátitisícová Amiríja 20 kilometrů od Fallúdži.

Iráčané ve Fallúdži nevyšli vstříc v jediném, za to klíčovém požadavku - odmítli své odzbrojení výměnou za uvolnění obklíčení města. Klid zbraní byl prodloužen proto, aby se mohlo dále jednat. Američané souhlasili, že umožní do města vejít iráckým policistům, kterých je ve Fallúdži málo, a prodlouží policejní hodinu z 6 večer na devátou.

Velmi napjatá je situace také v Nadžáfu, který o počátku dubna ovládají milice radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra. Američané vyhlásili, že ho chtějí zatknout nebo zabít.

Italové uvažují o jednání s únosci

Italský ministr pro evropské záležitosti Rocco Buttiglione nevyloučil, že vláda Silvia Berlusconiho bude vyjednávat s únosci italských občanů v Iráku o možnosti vyplacení výkupného. "Museli bychom vědět, na co by ty peníze byly použity. Kdyby za ně měly být nakoupeny zbraně, jež by mohly být použity proti našim vojákům, pak by nebylo možné vyjednávat," cituje La Stampa ministra.

Buttiglione uvedl, že vláda by mohla případně vyjednávat i o výměně tří unesených Italů za osoby, které jsou zadržovány iráckými úřady a na jejichž propuštění by mohli mít únosci zájem.Podle něj jsou únosci bývalí policisté nebo příslušníci tajné služby bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna. Ti už jednoho z rukojmích pro výstrahu zabili.

Američané naopak s únosci vyjednávat nebudou. Uvedla to bezpečnostní poradkyně amerického prezidenta Condoleezza Riceová. Vyhnula se však přímé odpovědi na otázku případné výměny zajatců: "Nebudu vstupovat do spekulací o tom, co by se mohlo stát. Skutečností je, že to jsou zabijáci a surovci, kteří se pokoušejí zastrašit mezinárodní společenství. Pokoušejí se zastrašit Spojené státy, ale to se jim nepovede."

Únosci amerického vojáka ho přitom jsou ochotni vyměnit za propuštění svých mužů, kteří jsou v zajetí iráckých vládních úřadů nebo koaličních jednotek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám