Hlavní obsah

Proces s Husajnem se rozpadá, diktátor odešel ze stání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Hned na začátku jednání se rozpadlo nedělní stání procesu se Saddámem Husajnem a jeho sedmi spolupracovníky. Když nový předsedající soudce Raúf Rašíd Abdar Rahmán ze síně vykázal Saddámova nevlastního bratra Barzána Tikritího kvůli nekázni, Saddám na to reagoval odchodem.

Článek

"Nedovolím žádné politické projevy," prohlásil na úvod slyšení soudce Rahmán, jenž vystřídal Rizgara Muhammada Amína, označovaného za málo autoritativního. Obžalovaný Barzán Tikrítí si hned v úvodu jednání začal stěžovat na podmínky věznění a když neuposlechl soudcovy výzvy, aby mlčel, byl i se svými obhájci vyveden z jednacího sálu.

Svržený diktátor poté tribunálu ostře vytkl, že porušuje práva obžalovaných, místo aby s nimi do té doby, než budou usvědčeni, nakládat jako s nevinnými. Vzápětí požádal, aby proces dál probíhal v jeho nepřítomnosti. Soudce mu vyhověl a dovolil mu odejít.

"Hanba zrádcům," volal při odchodu Saddám, bouchal pěstmi do stolu a zahrnul Rahmána urážkami. Později odešel i bývalý viceprezident Táhá Jasín Ramadán. Soud pak začal vyslýchat svědky.

Někdejší diktátor se chystá u Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu podat žalobu na prezidenta USA George W. Bushe a britského premiéra Tonyho Blaira za válečné zločiny způsobené invazí.

Viní je z nasazení zbraní hromadného ničení a mezinárodně zakázaných zbraní včetně hlavic s obohaceným uranem a fosforových a tříštivých bomb proti civilistům, mučení iráckých zajatců, zničení iráckého kulturního dědictví a podněcování vnitřních rozbrojů. Požaduje rovněž kompenzaci Iráku za způsobené materiální a morální škody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám