Hlavní obsah

Nalezené tělo Asiata patří unesenému Japonci v Iráku

BAGDÁD/TOKIO

Mrtvé tělo Asiata s oddělenou hlavou, které bylo v sobotu večer nalezeno v ulicích v Bagdádu, patří podle nedělního oficiálního vyjádření japonské vlády mladému Japonci, který byl unesen v Iráku. O nálezu ostatků nejprve informovala televize Al-Arabíja.

Foto: archiv rodiny
Článek

Spekulace, že by mohlo jít právě o čtyřiadvacetiletého Šoseie Kody, vyvstaly již v sobotu, kdy bylo tělo nalezeno na ulici Haifa irácké metropole. Následná identifikace domněnku potvrdila.

Jde již o třetí nalezené tělo Asiata, o němž se spekulovalo, že by mohlo patřit Kodovi. Ten je nyní pátým japonským civilistou, který byl v Iráku od začátku války zabit. Koda se do Iráku vydal, aby prý viděl zemi válkou zmítanou.

Koda se objevil ve středu na záznamu, kde Iráčané hrozili jeho zabitím. Vydali 48hodinové ultimátum a požadovali, aby Japonsko stáhlo své vojenské síly z Iráku. Japonsko má v Iráku asi 550 vojáků.

Japonsko odmítlo na žádost únosců přistoupit. Ultimátum vypršelo v pátek večer. Záznam s Kodou natočila teroristická skupina abú Músy Zarkávího, který je spojován s činností sítě al-Kajdá a je nejhledanějším teroristou.

V rukou únosců je nyní v Iráku nejméně 25 cizinců z více než desítky zemí. Cílem teroristů je vypudit ze země zahraniční pracovníky a vojáky koalice vedené Spojenými státy. Více než 35 rukojmích už bylo únosci zabito.

Reklama

Výběr článků

Načítám