Hlavní obsah

Ministr obrany USA překvapivě navštívil Bagdád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/BAGDÁD

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld přijel ve čtvrtek na neplánovanou návštěvu Iráku. Podle pozorovatelů se chce na místě přesvědčit o situaci v zemi, i chodu jednotek armády USA - konkrétně projít vznesená obvinění z týrání Iráčanů.

Foto: Avion Shopping Park Ostrava
Článek

Šéfa Pentagonu údajně doprovází předseda sboru náčelníků štábů Richard Myers. Přítomnost Rumsfelda a Myerse v Iráku provázejí přísná bezpečnostní opatření.

Během 15 hodin trvajícího letu z USA do Bagdádu Rumsfeld popřel, že by se americká armáda snažila ututlat skandál kolem týrání Iráčanů.

"Pokud si někdo myslí, že letím do Iráku, abych lil vodu na oheň, pak se mýlí," řekl ministr novinářům. "Záleží nám na tom, aby se se zadržovanými zacházelo správně. Záleží nám na tom, aby se vojáci chovali správně. A záleží nám na tom, aby fungovalo velení," dodal. "Je to otřesná tragédie. Nebudeme se tvářit, že není," doplnil Myers.

Na veřejnost se dostaly během uplynulých hodin nové snímky týrání iráckých vězňů v amerických vězních. Televize CBS dokonce přinesla videodeník příslušnice vojenské policie popisující "běžný" život v jedné z věznic.

Žena popsala týrání zatčených, střelbu do nich a své líčení komentovala s tím, že se stejně mají lépe než ona. Do armády podle svých slov vstoupila jen proto, aby zaplatila svá studia na vysoké škole. Stejně na tom jsou prý mnozí vojáci v armádě USA, kteří nyní slouží v Iráku a tuto zemi nenávidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám