Hlavní obsah

Dočasná irácká vláda se hroutí, Američané bojují se šíity i sunnity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/FALLÚDŽA

Ministr vnitra dočasné irácké vlády Núrí Badrán podal ve čtvrtek demisi. Na tiskové konferenci řekl, že s prací jeho ministerstva není spokojen civilní správce Iráku Paul Bremer. Koaliční správa se domnívá, že v kabinetu je třeba změnit zastoupení náboženských skupin.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Badrán je irácký šíita. Koalice se podle Reuters domnívá, že šíité by neměli mít v rukou zároveň ministerstvo vnitra a obrany. Resort obrany, který byl zřízen až tento měsíc, řídí šíita Alí Abdal Ámir Aláví.

Demisí pohrozil o několik hodin dříve i další člen irácké vládní rady, sunnita Muhsín Abdal Hámid. Považuje americkou ofenzívu ve Fallúdži za nepřijatelnou. Jestliže neskončí, dospěje podle Hámida "situace mezi okupačními silami a Iráčany k bodu, z něhož není návratu". Současně pohrozil: "Jestliže se dostaneme do neřešitelné situace sáhneme k opatřením, jež budou hodna naší strany."

Těžké boje ve Fallúdži

Američané ve Fallúdži bojují od pondělka proti tamním sunnitům. Námořní pěchota za dva dny postoupila jen o dva kilometry. Jeden z amerických armádních lékařů řekl, že odpor, na nějž vojáci narazili ve Fallúdži, překonává svou intenzitou boje z loňské války. "Je to jako vietnamské Hue," řekl americký podplukovník Brennan Byrne s odkazem na těžkou bitvu z Vietnamu: "Lidé ve Fallúdži bojují odhodlaněji než Republikánská garda za války."

"Tihle muži jsou odhodlaní. Jediný z nich dokáže zastavit postup skupiny vojáků," přiznává kapitán Chris Chown. Iráčané se přesunují ve skupinách po pár lidech a útočí na americké jednotky protitankovými střelami ze střech z továren, obytných domů i mešit.

Američané mají rozkaz vypátrat a potrestat viníky atentátu na čtyři americké civilisty z minulého týdne. "Máme skoncovat se zdejší anarchií a obnovit zákonnost a pořádek," říká Byrne, který je přesvědčen, že proti armádě stojí mnoho bojovníků ze sousední Sýrie a Jordánska.

Pomoc z Bagdádu

K Fallúdži blíží kolona iráckých kamionů s potravinami, vodou a léky, které darovali solidární obyvatelé Bagdádu. Američané se automobily snažili dvakrát marně zastavit. Místo toho byli sami napadeni a shořela jejich cisterna s benzinem. Ze střech jedoucích kamionů na ně stovky Iráčanů hází prázdné lahve od vody a na znamení pohrdání ukazují boty.

Původně se z Bagdádu do Fallúdži vydali pěšky, později si posedali na střechy aut s pokřikem "ani sunnité, ani šíité, islámská jednota, jsme bratři a svou zemi nikomu neprodáme".

Američané útočí na šíitské milice

Šíitské milice údajně ovládají dvě města - Nadžáf a Kút. Kontrolují také bagdádské předměstí Sadr. Americký ministr obrany Donald Rumsfeld už ve středu přiznal, že koaliční jednotky neovládají Nadžáf. Vysvětlil to však tím, že ve městě se koná šíitská náboženské pouť a během ní nechtěli Američané zasahovat.

Podle generálplukovníka americké armády Ricarda Sanchéze se ovšem z Kútu Američané nestáhli a postupují i do Nadžáfu. Američané oznámili, že zničili bagdádské sídlo milice, ze kterého byla řízena.  Podle Sancheze jsou jednotky v Nadžáfu dobře řízené. "Je jasné, že tam působí lidé s vojenskou zkušenosti, ale nejde o dobře vycvičenou sílu."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám