Hlavní obsah

Delfíny cvičil slovenský software

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HLOHOVCE

Při výcviku delfínů, které pomáhají hledat miny ve vodách poblíž jihoiráckého přístavu Umm Kasr, využívá americká armáda speciální slovenský software. Počítačový program vyvinula podle deníku SME firma Dimension 5 z Hlohovce.

Článek

Americké námořnictvo zakoupilo program loni v srpnu. Software umožňuje analyzovat velké množství dat a zobrazuje je ve formě trojrozměrného obrazu. "Americká armáda nám neprozradila, jaká data bude s pomocí programů vyhodnocovat," řekl Dušan Toman, autor programu a spolumajitel firmy.

Zkušební verze programu, který stojí šest set dolarů, se dá běžně získat na internetu, a tak přišla i objednávka americké armády. Kdo ji zadal, to se majitelé dověděli až po nákupu. "Pomocí e-mailu jsme jim radili, jak program lépe využít na konkrétní úkoly," dodal Toman.

Firma vyrábí tento program od roku 1998 a jejími klienty jsou především velké zahraniční farmaceutické firmy, banky a další společnosti. Slovenská firma nemá ani jediného slovenského zákazníka a pracují v ní jenom tři spolumajitelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám