Hlavní obsah

Cílem atentátu v Iráku byl vicepremiér, zemřelo 20 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KIRKÚK

Při několika pumových atentátech zahynulo ve středu v Iráku na dvacet lidí. Jeden z útoků byl zaměřen také na vicepremiéra Rodže Núra Šavjíse, který však unikl, protože dal přednost letu.

Článek

Sebevražedný útočník odpálil nálož před restaurací ve městě Túz Chúrmatli 90 kilometrů od Kirkúku. Zabila dvanáct lidí, jejichž těla byla nalezna v restauraci. Je mezi nimi šest členů ochranky Rodže Núrího Šavjíse. Zraněno bylo dalších 39 lidí. Kurdský vicepremiér stejně jako v minulosti cestoval letadlem. Ochranka se za ním přesouvala po zemi a v restauraci snídala. .

"Seděl jsem v restauraci, když venku zaparkovalo šest auta do restaurace si přišli jejich cestující objednat jídlo, " řekl agentuře AP její majitel. "Několik sekund poté jsem slyšel velkou explozi a restaurace se změnila v ruinu. Trosky, krev a kusy masa byla všude."

Další atentáty

Další sebevražedný útok byl podniknut v samotném Kirkúku u vjezdu do areálu Severní ropné společnosti. Cílem byla kolona tří vozů  amerického konzulátu v Kirkúku. Bomba ale vybuchla pozdě. Zabila jedno dítě a zraněno 10 okolostojících, pět z nich vážně. Zničena byla čtyři auta. Šéf kirkúkské policie uvedl, že exploze zničila jeden z vozů v koloně, ale žádný z cizinců podle něj nebyl zraněn.

V Bákubě sebevrah útočil na konvoj vládních automobilů a usmrtil pět lidí. Byl mezi nimi náměstek guvernéra provincie Dijála, jejímž střediskem je právě Bákubá. O život přišli i tři členové jeho ochranky.

Americké velení oznámilo, že ve středu zahynul poblíž Ramádí jeden z příslušníků americké námořní pěchot. Zabila ho nastražená nálož, která vybuchla, když kolem ní projížděl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám