Hlavní obsah

Novinky z největšího mobilního veletrhu

Novinky, mif
Barcelona

V minulém týdnu se ve španělské Barceloně konal největší veletrh mobilních technologií Mobile World Congress (MWC). Na akci byly více než dva tisíce vystavovatelů, o novinky tak rozhodně nebyla nouze.

Foto: Novinky

Nových telefonů se ukázalo hned několik. (Ilustrační foto)

Článek

Chytré telefony nebo počítačové tablety přivezly do Barcelony prakticky všechny velké společnosti. Na akci nechyběly podniky Samsung, Acer, Asus, Huawei, Honor, Lenovo, Sony, Alcatel a mnoho dalších.

K vidění byla celá řada nových vlajkových lodí, které se v nadcházejících týdnech a měsících objeví na pultech obchodů. Ty lákají často nejen na špičkový výkon, ale také na další přidané hodnoty. Jednak na odolné konstrukce, jednak na špičkové fotoaparáty, které se svou kvalitou mohou směle měřit klidně i s klasickými kompakty.

Zajímavé bylo, že na akci slavily úspěch i novinky, které byly ještě v minulých letech považovány za dávno zapomenuté. Doslova renesanci totiž zažívají nejrůznější tlačítkové mobily, v řadě případů je dokonce výrobci vybavují i klasickými operačními systémy, nabízejí tedy možnost instalace aplikací.

K vidění byla vedle nových mobilů také řada zajímavého příslušenství. Řeč je o nejrůznějších stojáncích, pouzdrech, bezdrátových reproduktorech, klávesnicích a o dalších zajímavých perifériích.

Nové tablety a notebooky

Překvapivě na MWC bylo k vidění i poměrně dost počítačových tabletů a notebooků, přestože ty ještě na loňském ročníku nebyly k vidění prakticky vůbec. Přednosti nových tabletů a notebooků, které často lákaly na hybridní konstrukci, jsou nepopiratelné.

Mezi hlavní lákadla patří dlouhá výdrž baterie, často přesahující deset hodin, kompaktní rozměry, což ocení lidé především na cestách, a pohodlné ovládání pomocí dotykového displeje.

Na veletrhu nicméně jednotliví výrobci často opakovali, že minulé generace tabletů byly určeny především na zábavu a že na práci se příliš nehodily. Jednoduše nenabízely takový výkon jako klasické notebooky.

Byť mohou obyčejné laptopy působit ve srovnání s tablety jako neohrabané krabice, přinášejí i další výhody – například plnohodnotnou klávesnici, která je přece jen pro psaní vhodnější než dotyková obrazovka.

Samsung Galaxy S9 a S9+: prémiový fotoaparát

Chytré telefony Galaxy S9 a S9+ jsou přímou odpovědí na nejnovější iPhony od konkurenční společnosti Apple. Vycházejí z loňských osmiček, ale navíc přidávají řadu vylepšení.

Samsung Galaxy S9 a S9+Video: archív výrobce

Představení smartphonů Samsung Galaxy S9 a S9+Video: Václav Toman, Novinky

Menší devítka bude mít 5,8palcový displej a větší verze plus 6,2palcový panel. Stejné displeje měly i loňské modely, což platí také o rozlišení – to nabízí v obou případech hodnotu 2960 x 1440 pixelů obrazových bodů. Displej je u obou novinek zakřivený, plynule se přelívá z přední strany na pravou a levou bočnici.

Jedno z největších vylepšení se má týkat fotoaparátů. Hlavní 12MPx senzor je totiž vůbec poprvé vybaven tzv. variabilní clonou. Ta je schopná podle zástupců jihokorejského elektronického gigantu pracovat velmi podobně jako lidské oko. Podle množství okolního světla automaticky přizpůsobí své nastavení a světelnost.

V jasném prostředí použije hodnotu f/2,4, ve zhoršených podmínkách pak využije maximální světelnost objektivu f/1,5. Takovou hodnotu světelnosti drtivá většina konkurentů nenabízí. Oba přístroje dokážou pomocí hlavních fotoaparátů na zadní straně natočit video rychlostí 960 snímků za sekundu v rozlišení 720p, tedy se čtyřikrát vyšší frekvencí záběrů než u běžného zpomaleného videa ve 240 fps.

Fotoaparát najde uplatnění také u cestovatelů, kteří se vydají do cizojazyčných končin. Využít jej lze totiž k překladům, za což vděčí přístroj virtuální asistentce Bixby. Automatický překlad nápisů v záběru probíhá v reálném čase, vy tak nemusíte nic stahovat, instalovat nebo ručně vypisovat.

  • Dostupnost a cena: Galaxy S9 v základním provedení s 64GB pamětí vyjde na 21 999 Kč. Nejvybavenější verze Galaxy S9+ pak bude stát 26 999 Kč. Prodej odstartuje 16. března.

Huawei MediaPad M5: šikovný tablet

Společnost Huawei uvedla na veletrhu MWC 2015 nový tablet Huawei MediaPad M5. Ten bude dostupný ve dvou velikostních provedeních, s úhlopříčkami 8,4 a 10,8 palce. V obou případech je přitom k dispozici rozlišení 2K a elegantní kovové uni-body tělo.

BEZ KOMENTÁŘE: Huawei MediaPad M5Video: Huawei Mobile

Foto: Albert Gea, Reuters

MediaPad M5

Huawei MediaPad M5 je vybaven procesorem Kirin 960. Vše pracuje pod operačním systémem Android, který výrobce přetvořil k obrazu svému pomocí grafické nadstavby EMUI 8.0, která je dobře známá majitelům chytrých telefonů této značky.

Přestože výkon je totožný, rozdíly ve výbavě u obou velikostí nalezneme. Tablet je například dodáván se dvěma reproduktory u 8,4palcové verze a se čtyřmi v případě verze 10,8palcové. V obou případech je zvukový systém odladěný renomovanou značkou Harman Kardon.

U 10,8palcové verze byl pak operační systém Android optimalizován pro produktivitu s tzv. Deskop View režimem. Ten vylepšuje možnosti navigace pro aktivity, které vyžadují co nejvyšší produktivitu. Jedná se například o hlavní panel (TaskBar) a s ním spojený jednoduchý přístup k souborům pro sdílení nebo úpravu.

  • Dostupnost a cena: Tablet Huawei MediaPad M5 bude dostupný ve verzích s WiFi a LTE. Základní model se bude nabízet za 8599 Kč, nejvybavenější verze pak vyjde na 11 499 Kč. Prodej je naplánován na konec dubna.

Lenovo YOGA 730: přehýbat, otáčet

Odhalen byl na veletrhu MWC 2018 také přenosný počítač YOGA 730. Ten láká na konvertibilní konstrukci, díky speciálním pantům jej lze otáčet o 360° a používat ve čtyřech různých režimech.

BEZ KOMENTÁŘE: Lenovo Yoga 730 Video: Lenovo

Tím prvním je samozřejmě režim notebooku. Jediným pohybem jej pak snadno proměníte v tablet. Další dvě možnosti jsou stojánek nebo stan. Stojánek je ideální volbou pro prohlížení obrázků nebo sledování filmů, režim stan je vhodný například pro videochat.

YOGA 730 se bude nabízet ve 13 a 15palcovém provedení. Všechny nové stroje přitom staví na procesorech Intel Core, konkrétně mohou být vybaveny až čipem Core i7. V obou případech se navíc počítá až s 16 GB operační paměti a až 512GB SSD jednotkou.

Společnost Lenovo také na MWC 2018 přinesla trio robustních notebooků: Chrombook Lenovo 500e, 300e 2v1 a 100e. Kromě ochranných konstrukcí, které chrání notebook před politím a pádem, je Chrombook 300e vybaven technologií Lenovo Enhaced Touch, která umožňuje interakci mezi vaší obrazovkou a používáním objektů z každodenního života. Chrombook 500e je zase vybaven technologií Emr Pen s algoritmy Google L pro snadné psaní a skicování. [celá zpráva]

  • Dostupnost a cena: Ceny a dostupnost jednotlivých modelů pro tuzemský trh budou teprve oznámeny.

Sony Xperia XZ2: hudba, kterou lze cítit

Velkou pozornost na výstavišti sklízela nová vlajková loď Sony Xperia XZ2. Ta v porovnání s předchůdcem mírně narostla, je totiž vyzbrojena 5,7palcovým displejem s rozlišením Full HD+. Novinka totiž láká podobně jako řada dalších smartphonů v letošním roce na protáhlý displej s poměrem stran 18:9.

BEZ KOMENTÁŘE: Xperia XZ2Video: Sony Xperia

Foto: Yves Herman, Reuters

Xperia XZ2

Po hardwarové stránce bude novinka patřit k těm nejvýkonnějším smartphonům na trhu, byť přesné výsledky testů ještě nejsou k dispozici. Je to však zřejmé z toho, že výrobce použil platformu Snapdragon 845 v kombinaci se 4 GB operační paměti. Úložný prostor dosahuje kapacity 64 GB a je možné jej dále rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD až o 400 GB.

Velký důraz byl kladen na kvalitu audia. A řeč přitom není pouze o stereofonních reproduktorech. Xperia XZ2 totiž využívá zbrusu nový systém dynamických vibrací, který analyzuje data z audia, takže divácký zážitek můžete i cítit. Filmům, hrám i videu tak vdechne život.

Xperia XZ2 je vůbec prvním smartphonem na světě, který umí nahrávat videa v 4K HDR s využitím formátu HLG (Hybrid Log Gamma). Nahrávání super zpomaleného videa bylo také zdokonaleno a nyní umožňuje nahrávání rychlostí 960fps ve Full HD. Pro úplnost dodejme, že zadní kamera má rozlišení 19 Mpx a je vybavena pětiosou stabilizací, přední fotoaparát pak nabízí rozlišení 5 MPx.

Vyzdvihnout si zaslouží také aplikace 3D Creator. Díky ní můžete vytvořit 3D skeny předmětů nebo obličejů přátel během méně než minuty pomocí hlavního fotoaparátu, ale můžete také vytvořit svůj vlastní 3D sken pomocí předního fotoaparátu.

  • Dostupnost a cena: Informace o dostupnosti a ceně pro tuzemský trh bohužel nebyly zatím potvrzeny. Lze nicméně předpokládat, že cena se vyšplhá až na 20 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám