Hlavní obsah

Extrémně výkonné počítače pro hráče stojí jako auto

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za nový počítač je možné v dnešní době utratit podobné sumy jako za nové auto. Jde však o extrémně výkonné stroje, jejichž potenciál využijí nejčastěji hráči. Právě těm nejvýkonnějším herním mašinám se dnes podíváme na zoubek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Klasický stolní počítač – a v podstatě i notebook – se dá v dnešní době pořídit bez větších obtíží za méně než deset tisíc korun. Jde ale vcelku pochopitelně o stroje, jejichž výkon není kdovíjak oslnivý.

Takové počítače bez problémů zvládnou přehrávat videa, je na nich možné poslouchat hudbu i procházet webové stránky, ale na nic jiného než kancelářskou práci se příliš nehodí. Pro hraní her jsou zkrátka určeny úplně jiné stroje.

Ceny herních sestav začínají těsně pod hranicí 40 000 korun. Ano, na hraní se dají pořídit i o pár tisícovek levnější modely, ale pak se uživatelé musí smířit s některými omezeními. Například kvůli nižšímu výkonu není možné některé nové hry hrát ve vysokém rozlišení při nastavených vysokých detailech.

Poslouží i notebooky

Ty nejvýkonnější stroje jsou vybaveny osmijádrovými procesory a pořádnou dávkou operační paměti. Zatímco běžné sestavy dnes mají 4 GB paměti, ty herní často nabízí klidně i 64 GB. Stejně tak se sestavy určené pro hráče neobejdou bez rychlých SSD jednotek, které nahradily starší a pomalejší pevné disky.

Klíčovou komponentou při výběru herního PC je ale vcelku logicky grafická karta. Ta také do značné míry rozhoduje o pořizovací ceně, protože ty nejvýkonnější modely se prodávají klidně i za více než 20 000 korun. Přitom v extrémně výkonných sestavách mohou být takové karty použity klidně i dvě najednou.

Prakticky stejným herním výkonem, jaký nabízejí extrémně výkonné stolní sestavy, se v dnešní době mohou chlubit klidně i notebooky. Nepočítejte však s tím, že by šlo o stroje vhodné pro každodenní přenášení.

Velmi výkonné komponenty totiž kladou velké nároky na chlazení, a to nejen u stolních PC, ale pochopitelně také u herních notebooků. Ty tak mohou vážit klidně i více než osm kilogramů.

Digital Storm Aura: sestava ukrytá v monitoru

Společnost Digital Storm se chlubí nejvýkonnějším all-in-one počítačem na světě. Model zvaný Aura totiž výkonný hardware ukrývá ve velkém zakřiveném 34palcovém monitoru s rozlišením 3440 × 1440 obrazových bodů. Připojit tak stačí už jen klávesnici a myš.

Foto: archív výrobce

Digital Storm Aura

V nejvyšší konfiguraci pohání sestavu nový Intel Core i7-6950X Extreme, který je aktuálně nejvýkonnějším procesorem pro stolní počítače na světě. Ten pracuje standardně na 3,0 GHz, dokáže se ale přetaktovat automaticky až na 3,4 GHz. Zmiňovaný čip od Intelu může být doplněn až 32 GB operační paměti typu DDR4 a v neposlední řadě také extrémně rychlými SSD jednotkami Samsung 950 PRO s kapacitou až 512 GB.

Hráče bude ale patrně nejvíce zajímat použitá grafická karta. V nabídce nechybí nejnovější model Nvidia GTX 1080, který se ještě v loňském roce pyšnil titulem nejvýkonnější jednočipová karta na světě. Grafika nabízí výkon 9 TFLOPS. Její jádro je taktováno na 1,6 GHz a dokáže se automaticky přetaktovat až na 1,73 GHz. V základu je k dispozici 8 GB operační paměti typu GDDR5X, která nabízí propustnost až 320 GB/s.

  • Klady: na stole nezabírá mnoho místa
  • Zápory: jednotlivé komponenty nejde na rozdíl od klasických stolních PC snadno vyměnit za výkonnější
  • Cena: 120 000 Kč

Alza IEM Certified PC GTX1080: jde to i levněji

Pořizovací cena sestavy Alza IEM Certified PC GTX1080, která mimochodem pochází od stejnojmenného internetového prodejce, se může zdát na první pohled vysoká. Jak je vidět i z ostatních produktů na této stránce, na částce okolo 50 000 Kč ty lepší stroje teprve začínají.

Foto: archív výrobce

Alza IEM Certified PC GTX1080

Zajímavé je přitom to, že za zmiňovanou částku získají případní zájemci velmi podobný herní výkon, jako nabízí výše zmíněná sestava Digital Storm Aura, která je však více než dvakrát tak drahá. Je sice pravda, že v ceně je započítán v podstatě i monitor, ten však sám o sobě takový rozdíl nedělá.

Pracovní tempo u testovaného stroje udává procesor Intel Core i7 7700K ze série Kaby Lake, jehož čtyři jádra jsou taktována na 4,2 GHz. V případě potřeby se ale dovedou automaticky přetaktovat až na 4,5 GHz. K dispozici je dále 16 GB operační paměti.

Speciálně kvůli hrám je pak stroj vybaven grafickou kartou GTX 1080. Pro úplnost dodejme, že testovaný stroj má k dispozici 512GB SSD jednotku a klasický pevný disk s kapacitou 2000 GB. Vše běží pod operačním systémem Windows 10.

  • Klady: stačí i na nejnovější hry
  • Zápory: sestavě by slušelo více operační paměti
  • Cena: 56 000 Kč

CZC PC Gaming Transformer: bez kompromisů

Pokud vám není líto utratit za počítač stejnou částku jako za nové auto – tedy více než 200 000 korun –, můžete si pořídit například sestavu CZC PC Gaming Transformer. Ta je přehlídkou toho, co mohou v dnešní době extrémní herní mašiny umět.

Pracovní tempo u ní udává procesor Intel Core i7-6900K, jehož osm jader je taktováno na 3,2 GHz. Dokážou se ale v případě potřeby automaticky přetaktovat na 4 GHz. Tento čip navíc podporuje technologii Hyperthreading, takže uživatel v praxi pracuje celkem se 16 vlákny.

CZC PC Gaming Transformer v akciVideo: Novinky

Základní desku i grafické karty do sestavy dodala společnost Asus. Konkrétně jsou zde použity dvě grafiky ROG Strix GTX1080, které jsou zapojeny v režimu SLI. Sestava má dále k dispozici 64 GB operační paměti typu DDR4, 400GB SSD disk pro operační systém, 1TB SSD disk pro práci s nejčastěji používanými daty a klasický pevný 8TB disk pro archivaci důležitých souborů.

Mimochodem není to jen výkon, čím se sestava CZC PC Gaming Transformer chlubí. Má totiž i naprosto unikátní skříň, která se také velkou měrou podepsala na vysoké cenovce. Skříň má totiž velmi zajímavou konstrukci, s pomocí mohutných vzpěr se dokáže celá skříň sama rozložit a zase složit. Stačí stisknout příslušné tlačítko v přední části. Totéž je možné dělat i na dálku mobilem.

  • Klady: nekompromisní výkon, originální skříň
  • Zápory: velmi vysoká cena, která nezahrnuje monitor ani příslušenství
  • Cena: 220 000 Kč

Acer Predator 21 X: první zakřivený notebook

Na zakřivené obrazovky jsme si již zvykli u chytrých telefonů, počítačových monitorů a v neposlední řadě i moderních televizorů. Společnost Acer je však nyní chce využít také u klasických notebooků, prvním takovým modelem je Predator 21 X.

Na první pohled se novinka, která aktuálně míří na pulty obchodů, nijak výrazně neliší od většiny notebooků. Při bližším ohledání si však uživatelé všimnou, že se 21palcová obrazovka prohýbá směrem dozadu. Tento panel, který se mimochodem chlubí rozlišením 2560 × 1080 pixelů, tak dokáže uživatele lépe obklopit.

Foto: archív výrobce

Acer Predator 21 X

Výkonem by navíc měla novinka patřit k tomu nejlepšímu. V útrobách se ukrývá procesor Intel Core i7, se kterým spolupracují hned dvě grafické karty NVIDIA GeForce GTX 1080 v režimu SLI. Výkon by tak měl stačit i náruživým hráčům. Takový výkon si samozřejmě žádá i pořádné chlazení, a tak je laptop osazen hned čtyřmi aktivními ventilátory.

Predator 21 X se dále chlubí tříkanálovým audiem a technologií Dolby audio, o což se starají hned čtyři reproduktory a dva subwoofery. Zajímavě vyřešil výrobce i umístění touchpadu. Když jej uživatel nepoužívá, může jej jednoduše otočit a používat jako numerickou klávesnici.

  • Klady: zakřivená obrazovka, možnost hrát na cestách
  • Zápory: vysoká pořizovací cena
  • Cena: 270 000 Kč

Razer Valerie: tři jsou lepší než jeden

Valerie je zatím sice pouhým konceptem. Ale výrobce počítá s tím, že by se měl tento unikátní notebook začít skutečně během několika měsíců prodávat. Jde o vůbec první herní model, který je vybaven hned třemi obrazovkami, které díky vysokému výkonu mohou sloužit klidně i k hraní her.

Unikátní notebook Razer ValerieVideo: Razer

V útrobách tohoto stroje se totiž ukrývá procesor Intel Core i7 společně s grafickou kartou Nvidia GTX 1080. Kombinace těchto dvou komponent zajišťuje mimochodem nejen dostatek výkonu prakticky pro všechny nové hry.

Nejvíce uživatelů ale budou patrně zajímat použité obrazovky. Každá má úhlopříčku 17,3 palce a rozlišení 4K. Zajímavé jsou i konstrukčně – v základu totiž uživatel používá pouze jeden panel, a teprve když potřebuje další, jednoduše je vysune. Ve složeném stavu tak novinka bez nadsázky vypadá jako obyčejný notebook.

  • Klady: unikátní systém tří displejů
  • Zápory: zatím se neví, kdy se začne prodávat
  • Cena: pravděpodobně více než 100 000 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám