Hlavní obsah

Jak zrychlit počítač zadarmo

Novinky, mif

Dnešní počítače nabízejí oslnivý výkon. Už po pár měsících používání však může být úbytek výkonu patrný. To neznamená, že by starší modely patřily na sběrné dvory, vylepšit jejich výkon je možné i úplně zadarmo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obchodníci často tvrdí, že počítače se dají zrychlit pouze koupí nových součástek. To ale není tak úplně pravda. Pokud se systém pomaleji zapíná, spuštění nejrůznějších programů trvá o desítky sekund déle a přehrávání videa je sekané, může za to velmi často počítačové smetí, které se do PC ukládá při brouzdání po internetu, ale i při otevírání příloh z e-mailů.

Takzvané dočasné soubory totiž počítač sám nikdy nemaže. Z operačního systému dokážou vymést takové smetí speciální programy. K dispozici jsou placené aplikace i ty zadarmo.

Brzdit PC mohou i viry

Na výkonu celé sestavy se mohou výrazně podepsat také počítačové viry. Zatímco před pár lety bylo možné rozeznat nezvaného návštěvníka na první pohled, protože první škodlivé programy často mazaly data, nebo dokonce zablokovaly celý operační systém, moderní viry si hrají na špióny. Snaží se zůstat co nejdéle v utajení a potají otevírají zadní vrátka pro útočníka.

Odhalit takové smetí v počítači není vůbec jednoduché. Zkušenější uživatelé si mohou všimnout, že jejich počítač pracuje pomaleji a webové stránky se nenačítají zcela správně. Samozřejmě většinu trojských koní, spywaru, keyloggerů (program zaznamenávající stisk každé klávesy) a dalších nezvaných návštěvníků dokážou odhalit speciální programy.

Vedle placeného softwaru, který stojí klidně i několik tisíc korun, existují také bezplatné varianty. Zdarma nabízejí bezpečnostní programy nejčastěji firmy, které doufají, že si uživatelé po vyzkoušení zakoupí pokročilejší placenou verzi. Ale i proto, aby zvýšily povědomí o své značce. Takový software pak může sloužit k propagaci – objevují se v něm okna s reklamou.

IObit Uninstaller: zatočí se zbytečnými programy

Dnešní počítače dovolují uložit stovky a stovky různých programů. Reálně ale uživatelé používají jen zlomek z nich. Problém paradoxně může nastat v případě, kdy se lidé snaží nepotřebné programy z PC odinstalovat. Často po nich zůstávají ve Windows zbytečně složky, odkazy a záznamy v registrech, což může v některých případech výrazně zpomalovat počítač.

Foto: archív tvůrců

IObit Uninstaller

Vyzrát na tento problém dokáže šikovná aplikace IObit Uninstaller, která odstraní z disku všechna data, která se vážou k programu při mazání. Aby se uživatel v jednotlivých programech vyznal, dokáže je tato aplikace automaticky rozřadit do jednotlivých kategorií. Uživatel tak přesně vidí, jaký program zatěžuje start systému a jaký se například ukrývá ve webovém prohlížeči.

IObit Uninstaller je velmi schopný, přesto jej výrobce nabízí ke stažení zadarmo. Zaplatit si nechá až za pokročilejší verzi, která nabízí řadu pokročilejších funkcí. Za tu případní zájemci zaplatí 500 Kč. Práci nicméně dobře odvede i bezplatná varianta.

  • Klady: jednoduchá obsluha
  • Zápory: odinstalování některých programů trvá poměrně dlouho
  • Kde stahovat: iobit.com

Avast Free Antivirus: bezplatná ochrana z Česka

Na konci 80. let vytvořili dva čeští počítačoví nadšenci Eduard Kučera a Pavel Baudiš program, který nazvali anti-virus advanced set (AVAST). Ten se za svou existenci stal velice populárním. Jedním z důvodů je jistě fakt, že jej firma pro domácí a nekomerční využití nabízí zadarmo.

Foto: archív tvůrců

Avast Free Antivirus

Program je vybaven povedeným uživatelským rozhraním, které je velice intuitivní. Hledat viry a spyware na pevném disku můžete jednoduše přímo z okna programu, k dispozici je ale i možnost plánování automatického prohledávání disku nebo rezidenční štít, který hlídá bezpečnost operačního systému na pozadí při běžné práci.

Hlavní předností antiviru jsou především nízké provozní nároky, které na rozdíl od některých konkurenčních řešení zbytečně nesnižují výkon celého počítače. To ocení především majitelé starších PC, která nejsou tolik výkonná.

  • Klady: nízké provozní nároky
  • Zápory: bezplatná verze nenabízí tolik funkcí jako placená
  • Kde stahovat: avast.com

CCleaner: zatočí s počítačovým smetím

Surfování na internetu, práce s textovými dokumenty, ale i prohlížení filmů a poslouchání hudby. Při všech těchto činnostech se na pevný disk ukládají pracovní soubory. A právě ty dokážou počítač neskutečně zpomalit.

Foto: archív tvůrců

CCleaner

Zatočit s těmito skrytými a nepoužívanými soubory dokáže například program CCleaner. Odstraněním nepotřebných dat můžete kromě rychlejšího chodu Windows získat i několik gigabytů prostoru na pevném disku.

Obsluha aplikace je velice jednoduchá a intuitivní. Kromě odstraňování souborů si program poradí s registrem, konkrétně s nepoužívanými položkami, které v něm zanechávají některé programy. Vyčištění registrů může také výrazně zrychlit chod Windows, před jeho spuštěním doporučujeme udělat zálohu – také to CCleaner dokáže.

  • Klady: zdarma, velice rychlý
  • Zápory: při nevhodném nastavení může CCleaner smazat i data, která nechcete
  • Kde stahovat: piriform.com/ccleaner

Spy Emergency: vyčistí celý počítač

Odhalit některé škodlivé programy v počítači není vůbec jednoduché. Například u programů, které zaznamenávají stisk kláves, je bezradná většina antivirových i antispywarových aplikací. Proto je nutné tyto nezvané hosty vyhledávat pomocí speciálních aplikací, jako je například aplikace Spy Emergency.

Foto: archív tvůrců

Spy Emergency

Tento nástroj dokáže vyhledávat prakticky všechny druhy škodlivých programů. Vedle klasických virů si poradí se spywarem, adwarem, malwarem, trojskými koni, dialery, keyloggery i s hijackery. Když na některý z takových programů narazí, automaticky jej odstraní.

Při hledání škodlivých programů dokáže program procházet ZIP archívy i vyměnitelná média, jako jsou nejrůznější USB paměti, externí pevné disky, ale například i diskety. Tím se výrazně snižují šance, jak by se mohl nezvaný návštěvník uhnízdit v počítači.

  • Klady: program dokáže prohledávat i vyměnitelná média
  • Zápory: klasický antivir nenahradí, jde o doplňkový program pro hledání hrozeb
  • Kde stahovat: spy-emergency.com

Auslogics Disk Defrag: zrychlí disk

Po několika měsících práce může být pevný disk daleko pomalejší než na začátku. To je dáno tím, že jednotlivé programy jsou podle volného místa na plotnách disku roztříštěny na fragmenty. Právě proto v sobě operační systém Windows ukrývá funkci defragmentace pevných disků.

Foto: Novinky

Auslogics Disk Defrag

Ta spojí dohromady co nejdelší bloky souvisejících dat, což umožní jejich rychlejší načítání. Pokud vám ale vestavěný nástroj v operačním systému amerického softwarového giganta nevyhovuje, například kvůli menším možnostem nastavení, je vhodné využít speciální aplikace. Jednou z nich je program Auslogics Disk Defrag.

Mezi jeho největší přednosti patří rychlost a přehlednost. Defragmentaci je možné naplánovat na určitý čas nebo nechat běžet automaticky na pozadí. V takovém případě pak aplikace využívá nepotřebný výkon počítače.

  • Klady: přehlednost aplikace
  • Zápory: v automatickém režimu je úbytek výkonu poznat
  • Kde stahovat: www.auslogics.com

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám