Hlavní obsah

Ceny mobilů se propadly o tisíce korun

Novinky, mif

Těsně před začátkem letních prázdnin lákají tuzemští prodejci na velké slevy chytrých telefonů. U těch nejlepších modelů je tak aktuálně možné ušetřit klidně i několik tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Slevy nepřicházejí v těchto týdnech náhodou. Obchodníci se totiž snaží stejně jako v minulých letech zbavit skladových zásob dříve, než vypukne dovolenkové šílenství.

Hned po prázdninách se totiž na pultech obchodů objeví celá řada nových mobilů, které se budou snažit zaujmout zákazníky na předvánočním trhu. A o starší kousky tak nejspíše lidé budou mít daleko nižší zájem.

Právě z toho ale mohou těžit uživatelé, kteří nyní zvažují nákup nového mobilu. U špičkových přístrojů, jejichž cena se pohybuje nad hranicí deseti tisíc korun, jsou slevy nejmarkantnější. U levnějších modelů se slevy pohybují spíše v řádech stokorun, i když i zde je možné narazit na výjimky.

Vysoký výkon, prémiové funkce

Při výběru telefonu je vhodné dávat pozor na několik kritérií. Vyplatí se sledovat především kvalitu zpracování a použitých materiálů. Především levnější přístroje totiž mohou už po prvním pádu přestat fungovat.

Kromě rychlosti procesoru a ceny hrají významnou roli také rozměry. Pokud přístroj bude moc velký, nebude jeho obsluha pohodlná, zatímco u malých mobilů zase mohou nastat problémy se čtením drobného textu.

Vhod může přijít trojrozměrný displej či GPS navigace zdarma.

Některé přístroje zase nabízejí pokročilé hlasové ovládání. Na váš povel je pak telefon schopen nastavit budík, napsat SMS zprávu nebo vyhledat potřebné informace na internetu – například kolik je potřeba másla při pečení bábovky.

Asus Zenfone 2 Laser: láká na prémiový fotoaparát

Zenfone 2 Laser od společnosti Asus se na první pohled nijak výrazně neliší od celé řady konkurenčních modelů. Jeho hlavní přednost se ale ukrývá na zadní straně, 13megapixelový fotoaparát je totiž vyzbrojen laserovým ostřením. Díky tomu má koneckonců tento model v názvu slůvko Laser.

Foto: archív výrobce

Asus Zenfone 2 Laser

K čemu je to dobré? Tato technologie umožňuje v praxi pořídit ostré snímky v co nejkratším čase. Zaostřit dokáže chytrý telefon od společnosti Asus za pouhé tři desetiny sekundy, a to i ve špatných světelných podmínkách. Samozřejmě nechybí ani druhý fotoaparát na přední straně, který má rozlišení pět megapixelů.

Ani v ostatních parametrech druhá generace Zenfonu nezaostává. K dispozici je pětipalcový displej s rozlišením 1280 x 720 obrazových bodů, procesor Qualcomm Snapdragon 410, 2 GB operační paměti a 16GB úložný prostor. To vše běží pod operačním systémem Android.

  • Cena v dubnu: 4900 Kč
  • Cena v červnu: 3900 Kč

Samsung Galaxy S7 a S7 edge: malý a velký

Menší Galaxy S7 je vybaven 5,1palcovou obrazovkou s rozlišením 2560 x 1440 obrazových bodů. Větší S7 edge má pak 5,5palcový displej s totožným rozlišením. Na rozdíl od obyčejné es sedmičky je dotykový panel zakřivený – plynule přechází z přední části na bočnice.

Foto: archív výrobce

Porovnání velikosti obou novinek, v pozadí je větší verze Galaxy S7 edge.

Obě sedmičky lákají na certifikaci IP68, zvýšenou odolnost proti vodě a prachu. Výrobci se ji podařilo do těla zařízení dostat, aniž by nějak narušil jejich líbivý vzhled. Smartphone díky tomu může být ponořen do hloubky 1,5 metru po dobu 30 minut.

V útrobách nových chytrých telefonů od Samsungu tepe osmijádrový procesor, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2,3 GHz a další čtyři na 1,6 GHz. Ten je doplněn o 4 GB operační paměti. Vylepšení se dočkaly i fotoaparáty, jihokorejský výrobce vůbec poprvé použil technologii tzv. duálních pixelů. Díky tomu by měl být zachycovaný obraz daleko jasnější a ostřejší.

  • Cena v dubnu: 18 900 Kč (S7), 21 500 Kč (S7 edge)
  • Cena v červnu: 14 500 Kč (S7), 18 400 Kč (S7 edge)

Alcatel Idol 3: vždy padne správně do ruky

Idol 3 se snaží zaujmout především sofistikovanou konstrukcí. Horní i spodní strana jsou totiž symetrické, a tak uživatel nemusí vůbec řešit, jak zrovna chytil telefon do ruky. Displej se vždy přetočí tak, jak je potřeba.

Foto: archív výrobce

Alcatel Idol 3

5,5palcový displej má rozlišení Full HD a nabízí velmi vysoký jas (665 cd/m2). Díky tomu je čitelnost na ostrém slunci bezkonkurenční.

Stroj je poháněn osmijádrovým procesorem Snapdragon 615. Dále jsou k dispozici 2 GB operační paměti a 16 GB úložného prostoru, jenž je možné snadno rozšířit prostřednictvím paměťových karet microSD až o 128 GB.

Z další výbavy se sluší zmínit dva fotoaparáty s rozlišením 13 a 8 megapixelů. Výhodou je i dvojice reproduktorů, díky nimž nabízí Idol 3 plnohodnotné stereo.

  • Cena v dubnu: 6500 Kč
  • Cena v červnu: 4650 Kč

Xiaomi Mi4: mobilní veterán

Na trhu s chytrými telefony je model Mi4 od společnosti Xiaomi již veterán. Na pulty tuzemských obchodů byl uveden už v roce 2014. Tehdy se výrobce snažil kromě slušné výbavy zaujmout atraktivní cenou 11 000 Kč. Ta byla nastavena tak nízko, že v průběhu prakticky celého loňského roku nijak dramaticky neklesala.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi4

Zlom nastal až v březnu, po odhalení novějšího modelu Mi5, kdy cena spadla až k hranici 6000 korun. Tehdy patrně nikoho nenapadlo, že by se někdejší vlajková loď mohla nabízet za ještě nižší cenu. Propad cen se však stále nezastavil, a tak se svého času vlajková loď nyní nabízí od 4300 Kč.

Svou výbavou se model Mi4 může stále směle měřit s citelně dražšími přístroji. Základem tohoto smartphonu je čtyřjádrový procesor Snapdragon 801 s taktem 2,5 GHz, který je doplněn o 2 GB operační paměti. Čínský smartphone, který pracuje pod operačním systémem Android, nabízí displej s úhlopříčkou pět palců a s rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů.

  • Cena v dubnu: 6000 Kč
  • Cena v červnu: 4300 Kč

HTC One A9: odolná konstrukce

Výbava modelu One A9 čítá 64bitový osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 617, 2 GB operační paměti, 16 GB úložného prostoru, čtečku paměťových karet, NFC, LTE včetně „českých“ frekvencí, obligátní wi-fi i bluetooth. Pětipalcový displej pak nabízí Full HD rozlišení.

Foto: archív výrobce

HTC One A9

Lákadlem má být kromě nejnovějšího operačního systému Android 6.0 Marshmallow, který je vybaven grafickou a funkční nadstavbou HTC Sense, také hlavní fotoaparát na zádech smartphonu. Třináctimegapixelový BSI senzor je totiž doplněn o optickou stabilizaci obrazu. Samozřejmostí je druhý fotoaparát na čelní straně pro selfies.

Konstrukce novinky je tradičně celokovová. Mobil je tenký sedm milimetrů a má zaoblené rohy. Z čelní strany zmizela jedna z největších chloub telefonů od HTC – stereofonní reproduktory. HTC i přesto slibuje, že zvuk bude nadstandardní, a to díky vestavěnému 24bitovému převodníku se vzorkovací frekvencí 192 kHz. Ten slibuje kvalitu převyšující standard CD nosičů. Sluchátkový zesilovač se navíc pochlubí dvojnásobným výkonem.

  • Cena v dubnu: 11 500 Kč
  • Cena v červnu: 9000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám