Hlavní obsah

Extrémně tenká konstrukce a překvapivá cena. Britové vyrábět mobily umějí

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci se neustále předhánějí, kdo dokáže nabídnout výkonnější smartphone s co nejjemnějším displejem a nejlíbivějším designem. Jenže povedené modely nemusíme hledat pouze mezi špičkovými chytrými telefony. Velmi schopné přístroje se ukrývají také v cenově příznivější střední třídě, jak dokazuje aktuálně nejtenčí smartphone na světě – Kazam Tornado 348.

Foto: Novinky

Kazam Tornado 348

Článek

Britská společnost Kazam se na tuzemském trhu v posledních několika měsících teprve zabydluje, globálně se snaží tento výrobce vzdorovat stále silnější asijské a americké konkurenci. Koneckonců, poté co byla Nokia prodána Microsoftu, kolik skutečně evropských firem působících v oblasti chytrých telefonů nám zbývá?

Zda má Kazam šanci uspět na tak velmi přesyceném trhu, ukáže až čas. Už nyní je ale zřejmé, že tento výrobce umí zaujmout. Už loni se v prodeji ukázaly například odolný Thunder 340R či Kazam TV 4.5, jehož hlavním lákadlem je integrace televizního tuneru, jak už samotný název napovídá.

Foto: archív výrobce

Kazam TV 4.5

Foto: archív výrobce

Kazam Thunder 340R

Ještě větší rozruch ale vyvolal model Tornado 348, který je v posledních týdnech k dostání i na tuzemském trhu. A to především díky své extrémně tenké konstrukci s tloušťkou pouze 5,15 mm, díky níž se tento smartphone dostal až do Guinnessovy knihy rekordů.

Na trh se chystají i tenčí přístroje

Je pravdou, že na trh se chystají dokonce už i tenčí přístroje. Například čínský výrobce Vivo se nechal slyšet, že pracuje na chytrém telefonu, který bude mít v pase 3,8 mm, což znamená, že dva na sobě položené přístroje budou stejně velké jako iPhone 5S. Tento stroj je ale zatím ještě hudbou budoucnosti, takže zpět k modelu Tornado 348.

Foto: Novinky

Kazam Tornado 348

Když vezmete testovaný přístroj do ruky, hned vás napadne, pro koho je určen. Přestože ostudu nejspíše neudělá ani v kapse nějakého manažera, jednoznačně jej ocení něžnější pohlaví. Koneckonců jsou to zpravidla ženy, které si stěžují na rozměry a hmotnost moderních modelů – to ale u nového „tornáda“ nehrozí. Jeho rozměry jsou 140 × 68 × 5,15 mm a hmotnost příjemných 95,5 g, která mimochodem není o moc vyšší než v případě dříve prodávaných klasických (hloupých) mobilů.

Jak silná zbraň jsou líbivé křivky telefonu, si uvědomuje i samotný výrobce. Dokazuje to i reklama společnosti Kazam, která běžela v minulých týdnech v televizích ve Velké Británii. V hlavní roli se kromě smartphonu, jenž se nabízí v černém a zlatobílém provedení, ukázala také modelka ve spodním prádle, což se konzervativním Britům nelíbilo. Reklama proto nakonec dostala červenou.

Foto: Novinky

Kazam Tornado 348

Jeden displej navíc. A zadarmo

Přístroj působí kompaktnějším dojmem i díky dotykovému displeji s úhlopříčkou 4,8 palce. Obzvláště toto tvrzení platí v případě, že jste zvyklí používat více než pětipalcová „monstra“.

Menší obrazovce ale ustoupilo rozlišení, místo Full HD standardu se tak musíte smířit pouze s HD rozlišením, tedy 1280 x 720 obrazových bodů. Barevné podání je nicméně díky technologii AMOLED poměrně slušné, stejně jako pozorovací úhly a maximální intenzita podsvícení.

Foto: Novinky

Kazam Tornado 348

Sluší se také zmínit, že Full HD nenabízí ani poslední generace iPhonu 6 s 4,7palcovým displejem. Rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů (Full HD) naleznete až u dražšího iPhonu 6 Plus, který však má již 5,5palcovou úhlopříčku. Spíše než o chytrý telefon jde tedy v případě tohoto konkrétního mobilu s logem nakousnutého jablka už o phablet.

Proti iPhonu ale Tornado 348 jednu zásadní výhodu má. Společnost Kazam u něj stejně jako u dalších svých chytrých telefonů nabízí nadstandardní službu bezplatné výměny rozbitého displeje v prvním roce od koupě zařízení, pokud zařízení nebylo poškozeno úmyslně. V případě nehody za opravu nezaplatíte ani korunu.

To navíc není jediná výhoda, kterou Kazam nabízí. Kromě toho zákazníci získají automaticky tříletou záruku, ta je v ceně přístroje. To je věc, za kterou se přitom u drtivé většiny konkurenčních společnostní musí připlácet.

Foto: Novinky

Kazam Tornado 348

Výkon se rozměrům nepodřídil

Pokud si někdo myslí, že kvůli rozměrům šel stranou výkon telefonu, je na omylu. O svižný chod se stará osmijádrový procesor MediaTek MT6592 taktovaný na frekvenci 1,7 GHz. Práce pod operačním systémem Android je díky němu bez větších prodlev a smartphone prakticky okamžitě reaguje na všechny uživatelovy povely.

Dech mu začne docházet až při spuštění náročnějších aplikací, především tedy nejrůznějších 3D her. Prodleva je o něco větší i kvůli tomu, že má přístroj pouze 1 GB operační paměť, ve střední třídě se však stále jedná o standard. Při běžné práci nicméně nebude mít většina uživatelů s testovaným železem žádný problém.

Co už ale některým může vadit, je absence slotu na paměťové karty, pomocí nichž by bylo možné rozšířit úložný prostor. Interní paměť má totiž kapacitu pouze 16 GB. Na druhou stranu s tím, jak se dále budou rozšiřovat cloudové služby, u kterých jsou uživatelova data uložena na serveru, budeme se nejspíše s tímto trendem setkávat stále častěji.

Multimédia a výdrž

Ostudu modelu Tornado 348 rozhodně nedělá ani multimediální výbava. Řeč je především o osmimegapixelovém fotoaparátu na zadní straně přístroje, který disponuje automatickým ostřením i přisvětlovací LED diodou. Snímky, které se z něj linou, rozhodně ostudu v rodinném albu neudělají. „Tornádo“ tak snadno může v kapse nahradit i malý kompakt. Fotoaparát na čelní straně má pak rozlišení pět megapixelů, což jistě uspokojí i fanoušky selfies.

Kvalitu snímků koneckonců můžete posoudit sami:

Foto: Novinky

Ukázkový snímek z modelu Tornado 348

Foto: Novinky

Ukázkový snímek z modelu Tornado 348

Foto: Novinky

Ukázkový snímek z modelu Tornado 348

Foto: Novinky

Ukázkový snímek z modelu Tornado 348

Velkým překvapením je také výdrž mobilu. Akumulátor s kapacitou 2050 mAh dává totiž tušit, že výdrž nebude valná, opak je ale pravdou. Na jedno nabití totiž dokáže přístroj od společnosti Kazam pracovat při běžném použití klidně i dva dny, o čemž si drtivá většina konkurenčních přístrojů může nechat jenom zdát.

Samozřejmě pokud budete hardware testovaného modelu využívat intenzivněji, hrát hry a přehrávat videa, výdrž se citelně zkrátí. Prakticky nikdy by se vám ale nemělo stát, že se telefon odporoučí v průběhu dne, nebo že ho budete muset v průběhu dne dobíjet.

Foto: Novinky

Kazam Tornado 348

Krasavec, kterému se chyby odpouštějí

Společnost Kazam modelem Tornado 348 dokázala, že Britové vyrábět smartphony skutečně umí. Jeho konstrukce je i přes velmi tenký pas pevná a nikde se nic neprohýbá ani nevrže. Kapitolou pro sebe je pak vzhled, díky kterému celá řada uživatelů, respektive uživatelek odpustí tomuto přístroji i nějaké ty chyby – absenci slotu na paměťové karty, či nižší rozlišení displeje.

V celkovém součtu je ale Tornado 348 vcelku vyváženým smartphonem, který díky doplňkovým službám ve formě bezplatné výměny displeje a tříleté záruky nabízí i relativně zajímavý poměr cena/výkon. Zakoupit jej je možné už za cenu lehce převyšující hranici sedmi tisíc korun.

Technické specifikace
Displej: 4,8“, AMOLED, 1280 x 720 px (HD), 306 PPI, Gorilla Glass
Data: 3G
Paměť: 16 GB ROM, 1 GB RAM
Procesor: 8jádrový 1,7 GHz MediaTek MT6592
Operační systém: Android 4.4.2 (Kit Kat)
Konektivita: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, A-GPS, microUSB, FM rádio
Fotoaparát: 8 Mpx, automatické ostření, přisvětlovací LED, nahrávání Full HD videa
Baterie: 2050 mAh, Li-Pol
Rozměry: 139,8 x 67,5 x 5,15 mm
Hmotnost: 95,5 g (včetně akumulátoru)

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám