Hlavní obsah

Jak vybrat nejlepší videokameru

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Videokamery jsou oblíbeným společníkem na letní dovolené. Toho jsou si vědomi i samotní prodejci, proto na ně před letními prázdninami lákají pomocí nejrůznějších slev. Poradíme, na co si při výběru dávat pozor.

Foto: archív výrobce

Kamery už v dnešní době nejsou jen nudné šedé krabičky.

Článek

Ještě před nákupem videokamery je nutné si ujasnit, k čemu ji budeme používat. To totiž do značné míry ovlivňuje její cenu. Pro zaznamenávání pohyblivých rodinných momentek a méně náročné uživatele obvykle stačí přístroje s cenou startující na hranici tisíce korun.

Tyto základní modely jsou vybaveny takzvaným CMOS snímačem, jehož pomocí je obraz zachycován. Především díky nízkým výrobním nákladům se tento typ snímače stále častěji objevuje i ve střední třídě.

Pokročilejší a samozřejmě také dražší modely pracují s CCD senzorem. Ten proti technologii CMOS nabízí věrnější podání barev, díky čemuž natočené video více odpovídá realitě.

Kvalita záznamu a prémiové funkce

Nejlepší obraz nabízejí poloprofesionální přístroje vybavené hned několika CCD nebo MOS senzory. Jejich cena se pohybuje v řádech několika desítek tisíc korun. Verze snímače však není tím jediným předpokladem k povedenému záznamu.

Velkou roli hrají i doprovodné funkce, řeč je například o optické stabilizaci obrazu. Díky ní jsou záběry daleko plynulejší a působí profesionálnějším dojmem. Vhod může přijít také automatická detekce obličeje, jež minimalizuje nežádoucí rozostření postav.

U fotoaparátů i videokamer se snaží výrobci nalákat na prémiové funkce. Řeč je například o podpoře wi-fi sítí a vestavěných 3G modulů, které umožňují připojení na internet. Kamera s těmito technologiemi dokáže archivovat záznamy na internet. Vyzdvihnout zaslouží také kamery, které se chlubí zvýšenou odolností. Takovým modelům nevadí písek, prach ani voda.

MeXcam 3D-MX 1000: dimenze navíc

Pro fajnšmekry, kteří fandí trojrozměrnému obrazu, je připravena videokamera MeXcam 3D-MX 1000. Ta je vybavena dvěma snímači typu CMOS, které umožňují natáčení videí ve Full HD. To je možné nejen ve 2D, ale také v 3D režimu.

Foto: archív výrobce

MeXcam 3D-MX 1000

Natáčení videí má však svá omezení. Řeč je především o možnostech digitálního přiblížení. Zatímco ve 2D je zoom až desetinásobný, u 3D dosahuje hodnoty pouze 6,8x. Displej má úhlopříčku 3,2 palce a natočená videa ve 3D dokáže i promítat, potřeba přitom k tomu nejsou žádné speciální brýle.

Přístroj dokonce podporuje i tvorbu trojrozměrných fotografií. 3D i klasické 2D momentky je možné pořizovat v rozlišení až 16 MPx. Výrobce udává, že kamera by díky odolnému tělu měla přečkat i méně šetrné zacházení. V praxi ale její díly působí spíše lacinějším dojmem.

  • Klady: možnost natáčení 3D videí
  • Zápory: šasi kamery působí lacinějším dojmem
  • Cena: 6000 Kč

JVC GZ E305B: oblíbená stálice

Videokamera JVC GZ E305B není na trhu žádným nováčkem. Především díky dobrému poměru cena/výkon se však stále těší velké popularitě. Tato stálice je vybavena CMOS senzorem s rozlišením 2,5 megapixelu. Relativně průměrné rozlišení však neubírá na kvalitě natočeného videa.

Foto: JVC

JVC GZ E305B

Data přístroj ukládá na paměťové karty typu SD, SDHC nebo SDXC. Podporovány jsou karty s kapacitou až 128 GB. Natočená videa je možné prohlížet na výklopném displeji s úhlopříčkou tři palce. Ten je navíc možné ovládat pohodlně dotykem a je poměrně dobře čitelný i na slunci.

  • Klady: dobrý poměr cena/výkon
  • Zápory: slabší výdrž baterie
  • Cena: 5900 Kč

Garmin Virb Elite: pro nadšené sportovce

Garmin Virb Elite patří k těm nejkompaktnějším videokamerám na trhu. To kvůli tomu, aby se snadno dala připnout na helmu nebo řídítka horského kola i motorky. Rozměry kamery jsou 32 x 53 x 111 mm a hmotnost činí 177 g.

Foto: archív výrobce

Garmin Virb Elite

Uvnitř kamery je CMOS snímač s rozlišením 16 Mpx. Kvalitu natočených záznamů, které mohou dosahovat rozlišení až 1920 x 1080 pixelů, výrazně zvyšuje vestavěná stabilizace obrazu. Kompaktním rozměrům ustoupil displej.

Místo barevného monitoru, na kterém by bylo možné prohlížet natočená videa, disponuje Garmin Virb Elite jednoduchým panelem. Ten zobrazuje základní informace o výdrži baterie či kapacitě úložného prostoru.

  • Klady: vodotěsná konstrukce, odolá mrazům i pádům
  • Zápory: absence barevného displeje
  • Cena: 10 000 Kč

Genius HD530: cena hraje prim

Genius HD530 patří k nejlevnějším modelům na tuzemském trhu. Pořídit tuto kameru je možné už za necelých 1400 korun. Je schopna natáčet videa v rozlišení 1280 x 720 obrazových bodů, a to až při 30 snímcích za sekundu. Fotografie pak přístroj dokáže pořizovat v rozlišení až 12 MPx. Uvnitř přístroje je CMOS snímač.

Foto: Genius

Genius HD530

Kamera má problémy se zachytáváním obrazu při horších světelných podmínkách, kdy je video kostičkované a má plno obrazových chyb. Na to je naštěstí možné snadno vyzrát díky vestavěné přisvětlovací LED diodě. Ostření videokamery Genius HD530 má však proti klasickým kamerám mírně větší prodlevu, což se při rychlejších přechodech projevuje rozmazaným obrazem.

  • Klady: nízká cena
  • Zápory: prodleva při ostření kamery
  • Cena: 1350 Kč

Panasonic Lumix DMC-GH4: videa ve 4K

Kompakt Lumix DMC-GH4 z dílny společnosti Panasonic je na tuzemském trhu naprostou novinkou. Přestože se jedná o digitální fotoaparát, mezi jeho největší přednosti patří možnost natáčení videa. To totiž dokáže zachytit až v rozlišení 4K (3840 x 2160 pixelů), o čemž se většině kamer může zatím jenom zdát.

Foto: archív výrobce

Panasonic Lumix DMC-GH4

Kvalitu videa zajišťují i výměnné objektivy, kterými se chlubí například i digitální zrcadlovky. Díky nim je možné v konkrétních situacích dosáhnout lepších výsledků, než jakými by se chlubily obyčejné videokamery.

Samozřejmě nechybějí ani pokročilé funkce, jako jsou detekce tváří, bezdrátové připojení wi-fi či optická stabilizace obrazu. Potěší tělo z hořčíkové slitiny i možnost ovládat třípalcový displej dotykem, podobně jako chytré telefony nebo počítačové tablety.

  • Klady: kvalita videí i fotek
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 35 000 Kč (bez objektivů)

Reklama

Výběr článků

Načítám